Hlavní obsah

Jsem banderovec, uvedl ukrajinský policejní šéf po akci proti radikálům

Trestní stíhání hrozí ukrajinským policistům, kteří v sobotu zakročili proti radikálům při střetu před policejní služebnou v Kyjevě. Oznámil to v neděli generální prokurátor Jurij Lucenko, podle něhož úřady vyšetřují překročení služebních pravomocí příslušníky ministerstva vnitra.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vůz ukrajinské policie (ilustrační foto)

Článek

Mezi podezřelými z nepřiměřeného chování je podle něj mimo jiné policista, který kopal do jednoho z demonstrantů a křičel na něj: „Lehni, Bandero!“

Výrok policisty vyvolal vlnu kritiky, Andrij Kryščenko, šéf kyjevské policie, se za chování podřízených omluvil.

Chování policisty odsoudil také ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. „Je to nepřípustné. Je třeba prosit za odpuštění a vyvodit z toho důsledky,“ napsal v blogu na portálu Ukrajinska pravda.

Místopředsedkyně parlamentu Iryna Heraščenková označila postup policistů za „neadekvátní“. Podle agentury Unian zdůraznila, že „policie si musí uvědomit, že Stepan Bandera je ukrajinský hrdina, nikoli nadávka“. „Příslušníci silových struktur to musí vědět,“ napsala na Facebooku.

Kontroverzní jméno 

Řada policistů pak na sociálních sítích sdílela příspěvky s označením „Jsem banderovec!“. „Omlouvám se! Jsem také banderovec. Sláva Ukrajině,“ zveřejnil na své stránce text prohlášení šéf Národní policie Serhij Kňazev a řada policejních funkcionářů.

Jméno Stepana Bandery budí kontroverze. Řada Ukrajinců ho uctívá jako bojovníka za nezávislost země, domácí i zahraniční kritici připomínají, že za druhé světové války spolupracoval s nacisty a že organizoval teror a etnické čistky.

Reklama

Výběr článků

Načítám