V malém, někde vedle lánů, sadů či obrovských skleníků, si pěstuje zeleninu a ovoce bez použití nebezpečných postřiků a zdravě krmí drůbež i prasata pro vlastní potřebu. To, co je na prodej, je zkrátka jiné než vlastní. Nic nesmí přijít nazmar, a tak se často prodá i to, co už nepatří na stůl, ale do kafilerie.

Čtěte také:
Polsko hledá cestu z masné krize

„Jde o přesvědčení, které přetrvává už roky,“ míní list. Češi mají nejvíce v paměti aféru s posypovou solí, problematických případů je ale víc.

„Rozemleté maso z uhynulých zvířat přidané do klobás a dalších produktů není v Polsku žádná novinka. Stejně jako 24 krav na korbě auta, z nichž bylo devět zdechlých a ostatní už v předsmrtelné křeči nestály na nohou, ale stejně je přivezli do masokombinátu v Bialé Rawské v Lodžském vojvodství,“ připomněla stanice TVN24 šest let starý případ.

„V tajných skladech tam policie odhalila sto tun masa z nemocných a uhynulých krav. Vyšetřování případu však proběhlo jen na místní úrovni a vyznělo do ztracena,“ dodala televize.

Reportér si na guláši jen tak nepochutná
Otřesné záběry z jatek v Mazovském vojvodství, jež oblétly svět, zkazily chuť i reportérovi Patryku Szczepaniakovi, který je skrytou kamerou natočil.
Reportér v utajení také přiznal, že měl strach z odhalení, a to zejména tehdy, kdy jim přinášeli na oběd guláš z podivného masa, které sami zpracovali. Ani se ho nedotkl a nedokázal pochopit, jak ho ostatní mohou jíst.
„Já se ještě dlouho nebudu moct ani dotknout žádného hovězího masa a myslím, že nejen já,“ přiznal reportér Szczepaniak.