Hlavní obsah

Údajná objednavatelka Kuciakovy vraždy byla obviněna z účasti na další

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Alena Zsuzsová (44), která měla být podle dostupných informací objednavatelkou vraždy novináře Jána Kuciaka, byla obviněna z účasti na další vraždě. Ve čtvrtek o tom informovala slovenská policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní razie na SlovenskuVideo: Policie SR

 
Článek

Speciální jednotka slovenské policie zadržela ve středu při razii sedm osob podezřelých ze spáchání závažné násilné a majetkové trestné činnosti.

„Na základě vykonaných úkonů a vyhodnocení důkazní situace bylo dne 24. ledna 2019 vzneseno obvinění z obzvlášť závažného zločinu úkladné vraždy formou účastnictví osobám Roman O., Vladimír M., Ladislav V. a Alena Zs.,“ oznámila policie na sociální síti.

Denník N tvrdí, že se jedná o vraždu exprimátora města Hurbanovo Ladislava Basternáka, kterého zavraždili v červenci 2010. Bývalý primátor a jeho manželka se vraceli z procházky se psem, když k Basternákovi přistoupil muž a z bezprostřední blízkosti ho střelil brokovnicí do hlavy.

Prchajícího vraha začal pronásledovat Basternákův syn, který vyběhl z domu ozbrojený legálně drženou pistolí. Z té vystřelil a útočníka zasáhl do ruky. I na základě tohoto zranění byl z vraždy usvědčen Štefan Kaluza, jenž byl poté odsouzen k 25 letům vězení.

Zsuzsová je ve vazbě od konce září 2018, kdy byla obviněna z účasti na vraždě novináře Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ty zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača. Zsuzsová měla být objednavatelkou vraždy, kterou měl vykonat Tomáš Szabó.

Zsuzsová měla udržovat kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem a komunikovala rovněž s některými politiky. Je mezi nimi také místopředseda parlamentu Martin Glváč (Směr-sociální demokracie).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám