Hlavní obsah

Učitel, nebo učitelka? Vyučující! Hannover zavádí genderově vyváženou němčinu

Hannover

Německé město Hannover svým úředníkům zasáhne do slovní zásoby. Nařídí jim užívat takzvaně genderově vyvážené výrazy. To znamená, že bude muset být z komunikace zaměstnanců v co nejmenší možné míře jasné, zda oslovují muže, ženu nebo jiné pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Rozmanitost je naše síla, tvrdí primátor Hannoveru Stefan Schostok (na snímku)

Článek

Nařízením, které se odrazí třeba na tiskových zprávách, formulářích, dopisech nebo e-mailech, se musí řídit 11 tisíc zaměstnanců hlavního města Dolního Saska.

„Městská správa se ve svých dopisech a publikacích obrací na všechny lidi. Na ženy a muže a ty, kteří se sami nepopisují jako žena, nebo muž. Ještě více než dosud by se do budoucna měly používat výrazy zahrnující všechna pohlaví,” uvádí na svém webu město s více než půlmilionem obyvatel.

Raději tam dejte hvězdičku

Změna povede například k tomu, že místo slova učitel se bude používat výraz vyučující, místo slova volič výraz volící. Podobné úpravy čekají i další běžně používaná slova. Tam, kde jednoduchá změna nebude možná, budou úředníci využívat hvězdičku. Příklad může vypadat takto: referent*ka.

Město věří, že krok přispěje k odstranění oslovení, která by někteří mohli vnímat jako diskriminační. „Rozmanitost je naše síla – využití této základní myšlenky v našem správním jazyce je důležitý signál a další krok k oslovení všech lidí bez ohledu na jejich pohlaví,” je přesvědčen primátor Stefan Schostok.

Hannover při vysvětlování opatření odkazuje i na nedávnou legislativní změnu. Parlament na konci loňského roku totiž rozhodl, že do rodného listu bude nově možné zapisovat jedno ze tří pohlaví – mužské, ženské či různé (divers).

Dříve bylo ve spolkové republice možné pro zápis do rodného listu vybírat mezi mužským a ženským pohlavím, případně uvést „bez údajů”. Ústavní soud ale v říjnu 2017 dospěl k závěru, že tato pravidla porušují osobnostní práva i protidiskriminační nařízení a dal zákonodárcům čas k nápravě právě do konce loňského roku. Podle soudců musí existovat možnost „pozitivního zápisu pohlaví” také pro lidi, jejichž tělo má mužské i ženské prvky. Ve více než osmdesátimilionovém Německu jich je podle odhadů kolem 160 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám