Hlavní obsah

Radikál se chystal jako mučedník zabíjet v Bílém domě

Právo, ROŠ

Probít si cestu do Bílého domu protitankovou střelou a uvnitř pozabíjet co nejvíc lidí. Takový byl plán Hashera Jallala Taleba (21) ze státu Georgia, jehož zatkli ve chvíli, kdy si zbraně začal opatřovat. Agenti jej totiž sledovali už nějakou dobu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bílý dům

Článek

Taleb, který spatřoval vzor v tzv. Islámském státu (IS), počítal s tím, že do sídla prezidenta pronikne i s podomácky vyrobenou bombou v batohu, a také, že při útoku mučednicky zemře.

Místo toho stanul ve středu před soudem v Atlantě. To, kdo byl tento mladý muž z města Cuming severně od Atlanty, se dozvěděl FBI před časem díky tipu z Talebova okolí.

„Člen jeho komunity konkrétně upozornil, že Taleb se zradikalizoval, změnil si jméno a plánoval jet do zahraničí,“ konstatuje dokument šéfa justice státu Georgie Baye Paka. Agentovi FBI, který se vydával za muslimského radikála, se pak Taleb svěřil, že se chtěl připojit k IS.

Protože však neměl pas, rozhodl se, že povede boj proti americkým institucím. Za spojence v tom považoval jak agenta v utajení, tak třetího muže, informátora FBI.

V prosinci přišel Taleb s plánem udeřit na západní křídlo Bílého domu. Ve středu ale past na sledovaného radikála sklapla právě ve chvíli, když se snažil vyměnit vozidlo za tři pušky, tři nálože a protitankovou zbraň AT4.

Pokusy proniknout nejsou ojedinělé

Bílý dům je častým cílem pokusů o proniknutí osob z různými motivy, z nichž některé se dostaly povážlivě daleko. Čtyři roky stará zpráva Sněmovny reprezentantů například potvrdila, že jen v letech 2005–2015 zaznamenali 105 takových incidentů.

Předtím se samozřejmě odehrávaly také. V roce 1963 kupříkladu prorazil bránu prezidentova sídla pick-upem Doyle Allen Hicks, a když ho agenti ochranky zastavili sedm metrů od severního sloupoví, řekl jim, že musí mluvit s prezidentem, protože doma v Severní Karolíně prý přebírají moc komunisté.

Incidenty kolem Bílého domu
V letech 2005–2015 se odehrálo 105 incidentů
V roce 1974 vojín unesl vrtulník a kroužil nad sídlem prezidenta
Týž rok chtěl muž unést dopravní letoun a útočit s ním
2014: vetřelec s nožem pronikl do sálu Bílého domu

Mimořádně dramatický byl rok 1974. V únoru unesl vojín Robert Preston vrtulník na základně Fort Maede a kroužil nad Bílým domem, pak se hodinu honil s policejními helikoptérami a přistát ho donutila až střelba. Ukázalo se, že propadl u pilotní zkoušky.

Týž měsíc chtěl Samuel Joseph Byck v Baltimore unést dopravní letadlo a narazit s ním do Bílého domu. Zabil přitom dva lidi a policie ho dostala, ještě než letoun vzlétl. V prosinci Gerald Gainous prorazil vozem bránu, dostal se k severnímu vchodu a hrozil, že se odpálí. Po čtyřech hodinách vyjednávání se vzdal. Ukázalo se, že na sobě neměl bombu, ale světlice.

Uvázla za tkaničku

Z nedávných případů skončila v říjnu 2013 tragédií honička za 34letou ženou, která nejprve vozem najela na bariéru u kontrolního stanoviště Bílého domu a pak se snažila ujet. Usmrtila ji policejní střelba, roční dcera na zadním sedadle přežila.

Zatím nejnovější případy jsou z března 2017. Nejprve neznámý muž přelezl plot a s dopisem pro prezidenta se čtvrt hodiny toulal areálem, než ho zadrželi. Za necelé dva týdny nato se chtěla přes plot dostat i Marci Wahlová, ale měla smůlu. Tkaničkou uvázla na hrotu plotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám