Hlavní obsah

Hra o zeď. Šéf Bílého domu parafrázuje populární seriál

Právo, ČTK, doh

Americký prezident Donald Trump je zjevně fanouškem úspěšného televizního seriálu stanice HBO Hra o trůny. Už loni v listopadu upozornil citátem z této fantasy ságy na plánové zavedení sankcí vůči Íránu, nyní jej použil opět.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Zeď se blíží,“ stojí na fotomontáži s charakteristickým písmem, kterou zveřejnil na Instagramu i Twitteru. Trump se nyní s demokraty pře o financování projektu zdi na hranici s Mexikem.

Slova na fotomontáži, na které je rovněž prezident a zeď tvořená vysokými sloupy, odkazují na seriálovou větu „Zima se blíží“. V listopadu v reakci na Trumpův tweet stanice HBO naznačila, že prezident zneužil její obchodní značku. Na nový příspěvek zatím nereagovala.

Kvůli sporu o výdaj na zeď ve výši pět miliard dolarů (112 miliard korun), který demokraté odmítají, už dva týdny nemá část federálních úřadů peníze na svůj provoz, takže musí fungovat v nouzovém režimu.

Dva demokratičtí kongresmani, Brad Shermen a Al Green, také hodlají znovu předložit návrh na impeachment, ústavní žalobu, jež by teoreticky mohla vést až k Trumpově odvolání.

Pokus zdůvodňují údajným „mařením spravedlnosti“ ze strany prezidenta při vyšetřování ruské stopy v amerických prezidentských volbách. Ani tento plán nemá šanci uspět, už dříve podobné snahy odmítla podpořit i valná většina demokratů, podotkl web listu USA Today.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám