Hlavní obsah

Ve světě zahynulo při násilnostech o čtvrtinu víc novinářů než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Letos ve světě při výkonu své práce násilně zemřelo 81 novinářů. Oznámila to v úterý na webu nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF), která upozornila, že oproti loňsku, kdy zahynulo 65 žurnalistů, jde o prudký nárůst. Nejvíce případů úmrtí připadá na Afghánistán, což je změna oproti loňskému a předloňskému roku, kdy ve statistikách vedla Sýrie.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

Z 81 obětí bylo 63 profesionálních novinářů, 13 pak občané, kteří poskytovali informace, a pět spolupracovníci novinářů. V Afghánistánu zahynulo 14 novinářů a dva jejich pomocníci.

Na seznamu zabitých novinářů je i Slovák Ján Kuciak, který byl v únoru zavražděn spolu s partnerkou. Slovenská policie na začátku vyšetřování jako motiv činu označila Kuciakovu investigativní práci. Kuciak psal o kontroverzních slovenských podnikatelích a také o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, spojovaných médii s mafií, a o vazbách jednoho z nich na již bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Slovenská policie v září zadržela a obvinila z dvojnásobné vraždy čtyři osoby, mezi nimiž je podle prokuratury i vrah. Podle nepotvrzených informací slovenských medií si Kuciakovu vraždu objednal podnikatel Marian Kočner, který je vazbě v souvislosti s jiným případem a o kterém Kuciak také psal. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

RSF ve svém materiálu také konstatuje, že 335 novinářů je kvůli své profesi vězněno. Nejvíce novinářů vězní Čína, a to 60, dále Turecko (33), Írán (29), Saúdská Arábie (28) či Sýrie (24).

Reklama

Výběr článků

Načítám