Hlavní obsah

Vojáci na zahraničních misích stráví Vánoce ve službě i u pohádek

Třiatřicet vojáků po návratu z misí v Afghánistánu a v Bosně a Hercegovině dostalo medaili Za službu v zahraničí a někteří z nich ještě získali Záslužné kříže ministra obrany a Čestné odznaky Armády ČR Za zásluhy a věcné dary.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu

Článek

„Většina z vás má za sebou službu v zemích, které se poslední dobou potýkají se zhoršenou bezpečnostní situací spojenou s dnešním výskytem terorismu,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

„Není pochyb o tom, že vaše služba v Afghánistánu je nebezpečná. To ostatně dokazují tragické incidenty, během kterých padli čtyři naši vojáci a ostatní byli zraněni,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

„O tom, že máte podporu ministerstva obrany, nemusíte pochybovat. To platí i pro operaci v Bosně a Hercegovině. Tento region má naštěstí své nejhorší chvíle za sebou,“ pokračoval ministr.

Vojáci v afghánském Kábulu pomáhají na velitelství mise NATO se zabezpečením jednotek české armády. V celém Afghánistánu a hlavně na základně Bagram je nyní 350 českých vojáků.

„Velitelství mise Resolut Support je dislokováno v Kábulu, takže tam to nebezpečí, co se týče teroristických úkolů, není až tak viditelné,“ velitel jednotky Václav Malát.

Vojáky v Afghánistánu v těchto dnech navštívil náčelník generálního štábu Aleš Opata a přivezl jim vánoční dárky. Vojáci si v Afghánistánu na Štědrý den pustí pohádky či se zúčastní mše.

Posedí s kolegy ze Slovenska

Velitel českého kontingentu podplukovník František Vilím řekl, že vojáci v Kábulu si otevřou balíčky až na Štědrý den při společném posezení českých a slovenských vojáků. Oproti minulosti se neuskuteční slavnostní večeře, zamítnuta byla kvůli bezpečnostním opatřením.

Na Vánoce se chystají i čeští vojáci strážní roty na základně Bagram. „Vánoce oslavíme stejně tím, že většina z nás bude v práci, protože plnění úkolu nekončí. Ale pro vojáky, kteří zrovna nebudou mít práci, je připraven program, jsou tam přátelská utkání s koaličními partnery ve fotbale, promítání pohádek, aby zavzpomínali, jaké to bylo doma,“ řekl velitel strážní roty kapitán Miroslav Maixner.

V Bosně a Hercegovině sloužili dva čeští důstojníci, podíleli se na výcviku mj. v chemických odbornostech. Jde o misi Evropské unie, nyní je v ní 600 vojáků z 19 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám