Hlavní obsah

Cohen mluví: Rusko prý nabídlo Trumpovi pomoc už v roce 2015

Právo, CNN, roš

Pomoc ve volební kampani, setkání s prezidentem Vladimirem Putinem a získání souhlasu se stavbou mrakodrapu v Moskvě nabídl Donaldu Trumpovi už v roce 2015 před primárkami nejmenovaný Rus, s údajně vlivnými kontakty na vládu. Tuto informaci od Trumpova exprávníka Michaela Cohena, jenž s neznámým Rusem jednal, zveřejnil zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen

Článek

Zmíněná ruská nabídka jakož i dříve zjištěné ruské snahy napojit se na Trumpův tým ale ještě nedokazují, že se budoucí prezident nebo jeho lidé s Moskvou skutečně koordinovali.

Snad s výjimkou setkání s ruskou právničkou v létě 2016, na které šel Trumpův syn Donald a další členové volebního štábu po slibu zprostředkovatele, že získají kompromitující materiály na Trumpovu volební soupeřku Hillary Clintonovou z ruských vládních zdrojů. Nedostali nic.

Trump je ve spise veden jako spolupachatel

Přiznání k nezákonným činům ani spolupráce nakonec Cohenovi shovívavost nevynesly. Před verdiktem o trestu pro Cohena očekávaným v úterý prokuratura naopak žádala delší dobu ve vězení.

K tíži mu zejména přičetla, že když před hlasováním 2016 zaplatil mlčení bývalé pornoherečky o pletkách s Trumpem, „podvedl voličskou veřejnost zastíráním skutečností, o nichž byl přesvědčen, že by měly na volby podstatný vliv“.

Pro prezidenta je špatnou zprávou, že prokuratura jej považuje za spolupachatele, ačkoli ho v textu označila jen jako „Jednotlivec-1“. Cohen předtím vypověděl, že tak činil v koordinaci a na pokyn svého šéfa Trumpa.

Hledání ruské stopy ve volbách spustila FBI v červenci 2016, když po krádeži a zveřejnění e-mailů Demokratické strany vyšlo najevo, že o „špíně na Clintonovou“ se dopředu v Londýně dozvěděl od Rusů Trumpův poradce George Papadopoulos.

Po pátečním slyšení ve Sněmovně za zavřenými dveřmi to upřesnil exředitel FBI James Comey. Podle něj se pozornost zpočátku soustředila na čtyři Američany blízké Trumpovi. Odmítl je jmenovat, ale Trump mezi nimi prý nebyl.

Nový ministr má ukončit vyšetřování

Prezident stupňuje útoky proti vyšetřovateli Muellerovi a od příštího ministra spravedlnosti Williama Barra, kterého nominoval v pátek, si podle listu The Washington Post slibuje, že ho coby nadřízená instance dalšího vyšetřování zbaví.

„Na to je už ale pozdě,“ podotkl deník s poukazem na shromážděné důkazy. Barr vedl týž resort i v letech 1991–93 ve vládě nedávno zesnulého prezidenta George Bushe staršího.

Trump v sobotu oznámil i odchod šéfa své kanceláře Johna Kellyho, penzionovaného generála námořní pěchoty, jenž je už 27. vysokým činitelem jeho administrativy, kterého za necelé dva roky vyhodil. Podle Trumpa mu chybí náležitý „politický úsudek“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám