Hlavní obsah

Rusko prý svědomitě vyplatí punkerkám z Pussy Riot statisícové odškodnění

Ruské ministerstvo spravedlnosti ve středu v Moskvě oznámilo, že vyplatí třem členkám punkové skupiny Pussy Riot statisícové odškodnění uložené Evropským soudem pro lidská práva (ESLP). O zrušení rozsudku za skandální koncert v Moskvě se zatím ruská justice nezmiňuje. Vyplývá to z informací agentury Interfax.

Foto: ČTK/AP

Členky Pussy Riot za skleněným hrazením u soudu

Článek

Ministerstvo oznámilo, že částku uloženou ESLP odsouzeným Ruskám „svědomitě“ vyplatí ve stanoveném termínu. O tom, že by nejvyšší soud případ tří odsouzených členek Pussy Riot znovu projednal a rozsudek zrušil, se v informaci ministerstva nic nepraví.

Štrasburský soud v úterý zamítl odvolání ruské vlády proti dřívějšímu rozsudku v kauze výtržnosti členek Pussy Riot v moskevském pravoslavném chrámu v roce 2012. Rozhodnutí ESLP o výplatě odškodného a zrušení trestu je tak pravomocné, možnost odvolání neexistuje. Přesto panovaly pochyby o tom, zda se bude chtít Moskva verdiktu podřídit. [celá zpráva]

Modlitba proti Putinovi

Pět členek Pussy Riot uspořádalo v moskevském chrámu Krista Spasitele punkovou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina” na protest proti podpoře církve Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami v březnu 2012. Tři účastnice moskevský soud poslal na dva roky za mříže. Jekatěrině Samucevičové později trest změnil na podmínku. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová vyšly na svobodu v březnu 2014 na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo čtvrt roku.

Moskevský soud podle zjištění ESLP porušil práva odsouzených a rozhodoval v rozporu s několika články evropských úmluv o ochraně lidských práv. Rusko proto musí během tří měsíců vyplatit Aljochinové a Tolokonnikovové po 16 tisících eurech (asi 415 tisíc Kč) a Samucevičové 5000 eur (asi 130 tisíc Kč). Ruský nejvyšší soud navíc musí kauzu znovu otevřít a rozsudek zrušit.

Zemanova kritika

Zatímco řada lidí stíhání Pussy Riot kritizovala, našli se i obhájci postupu úřadů. K nim se přiřadil i český prezident Miloš Zeman. V rozhlasovém pořadu Hovory z Lán v roce 2014 uvedl, že jde o „deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně”. Na adresu členek „pornografické skupiny” přitom použil vulgární výrazy a zdůraznil, že podle něj spáchaly trestný čin. [celá zpráva]

Členky skupiny na oplátku zkritizovaly Zemana, který se podle nich chová jako „typický patriarchální hlupák” a který naprosto nechápe, co se v Rusku skutečně děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám