Hlavní obsah

Pětice mužů v Pamploně dívku neznásilnila, jen zneužila, potvrdil odvolací soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský soud v Pamploně ve středu potvrdil pětici mužů trest devět let vězení za sexuální zneužití osmnáctileté dívky v roce 2016, obžaloba přitom pro ně žádala mnohem vyšší trest, protože podle ní šlo o znásilnění. Odvolací soud tak potvrdil verdikt z konce dubna, který tehdy vyvolal masové demonstrace po celém Španělsku. Očekává se, že i středeční rozsudek vyvolá manifestace. Informovala místní média.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Snímek z listopadové demonstrace proti násilí na ženách v Pamploně

Článek

Nejvyšší soud regionu Navarra ve středu opět neuznal, že šlo o znásilnění, protože oběť podle něj nebyla vystavena vyhrožování ani fyzickému útoku. Prokuratura přitom původně žádala trest přes 20 let vězení pro každého z obviněných kvůli znásilnění. Proti středečnímu rozsudku se lze ještě odvolat u nejvyššího soudu v Madridu.

Mladíci ze Sevilly byli zatčeni v červenci 2016 v Pamploně krátce poté, co při tamních oslavách svátku svatého Fermína společně sexuálně zneužili tehdy osmnáctiletou dívku. Pětice, která se na sociální síti sama označovala jako La Manada (Smečka), si událost natočila na video mobilním telefonem.

Letos v červnu soud rozhodl, že pětice může být propuštěna na kauci. Každý z mužů, mezi nimiž je jeden bývalý policista a jeden bývalý voják, musel zaplatit 6000 eur (přes 155 tisíc Kč). Podle španělského práva nemůže nikdo strávit ve vazbě déle než dva roky, aniž by v jeho případě padl rozsudek. Propuštění agresorů na kauci vyvolalo další vlnu protestů.

Policejní zpráva uvádí, že dívka v průběhu činu zachovávala „pasivní nebo neutrální” postoj a po celou dobu měla zavřené oči. Podle rozsudku nedala k sexu souhlas a pětice mužů zneužila přesily k vykonání sexuálního zneužití. Pro soudce bylo při rozhodování klíčové chování mužů, kteří oběť neudeřili ani neohrozili nožem.

Vlna odporu

Případ vyvolal takovou vlnu odporu, že byla za účelem reformy trestního zákoníku v oblasti sexuálního násilí zformována komise odborníků. Rozhořčeně na kauzu reagoval i socialista Pedro Sánchez, který je nyní premiérem. Slíbil, že předloží návrh nového zákona ohledně souhlasu při sexu. Zastánci reformy tvrdí, že je nezbytné ve Španělsku zavést zákon, který by jako znásilnění definoval sex, ke kterému nedala souhlas jedna ze stran.

Loni se oslav svatého Fermína ve dvousettisícové Pamploně účastnilo na 1,4 milionu lidí. Podle místní univerzity nahlásilo během nich sexuální násilí 22 žen. Nejhorší byl ale rok 2008, kdy byla během slavností zabita zdravotní sestra Nagore Lafaggeová. Mladá žena šla tehdy se svým kolegou do bytu, kde ji muž znásilnil a zabil.

Reklama

Výběr článků

Načítám