Hlavní obsah

Gruzínský premiér nalezen mrtev v bytě přítele

TBILISI

Gruzínský premiér Zurab Žvanija byl v úterý ráno nalezen mrtev v bytě svého přítele. Podle policie zemřel na otravu plynem, který unikal z topení. Zahynul i jeho přítel Raul Usupov, který byl zástupcem gubernátora. O tragédii informoval v televizi gruzínský ministr policie a veřejného pořádku Vano Merabišvili.

Foto: Easy Plus s.r.o.

Vizualizace vzorového domu

Článek

Ministr uvedl, že  ochranka, která střežila dům, vylomila kolem 4 ráno dveře bytu, když premiér stále nebral telefon: "Našli tam už jen mrtvá těla premiéra i jeho přítele. Šlo o nešťastnou náhodu. Otrávili se plynem, který unikal z topení." Na návštěvu Usupova přišel Žvanija kolem půlnoci.

Jednačtyřicetiletý Žvanija byl otcem tří dětí a patřil mezi nejbližší spolupracovníky bývalého gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Později přešel do opozice a postavil se na stranu nového hlavy státu Michaila Saakašviliho. Byl jednou z klíčových postav tzv. Růžové revoluce, vedoucí k pádu Ševarnadzeho. Ševarnadze byl donucen podat demisi po volbách z konce roku 2003, když se ukázalo, že vítězství jeho strany Nová Gruzie bylo zmanipulované.

Premiérem byl Žvanija jmenován v půlce února loňského roku, ve vládě působil od listopadu 2003 jako státní ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Gruzie: soud anuloval část výsledku voleb

Opoziční strany zaznamenaly první malé vítězství nad vládnoucím blokem Nová Gruzie prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, který se prohlásil za vítěze parlamentních...

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Výběr článků

Načítám