Hlavní obsah

Slzný plyn, vodní děla a 65 raněných. Mezi žluté vesty se v Paříži vmísili radikálové

Aktualizováno

Francouzská policie v sobotu v Paříži zasáhla při akci takzvaných žlutých vest proti demonstrantům s použitím slzného plynu a vodních děl. Informuje o tom agentura Reuters. Při protestech bylo zraněno 65 lidí, z toho 11 policistů, oznámila prefektura. Francouzi demonstrují proti zvyšování cen pohonných hmot. Radikálové, kteří se mezi demonstranty v mísili, pálili automobily a ničili majetek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hnutí žlutých vest opět demonstruje v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie se mezi demonstranty, kteří protestují kvůli cenám benzinu, dostali levicoví i pravicoví extremisté. Policie oznámila, že zadržela 140 lidí.

V celé Francii podle premiéra Édouarda Philippea demonstruje zhruba 36 tisíc lidí, v centru Paříže se pak sešlo 5500 demonstrantů. Premiér mluví o mimořádném násilí.

Stovky lidí se začaly shromažďovat na známé pařížské třídě Champs-Élysées, kde se již třetím dnem pokračuje demonstrace francouzského hnutí žlutých vest protestující proti plánovanému zdražení pohonných hmot. Podle informací AFP se kolem poledne ulicích Paříže už pohybovalo už na 5500 protestantů, po celé Francii jich pak bylo pak na 36 tisíc.

Někteří z nich se snažili překonat a zničit bezpečnostní zátarasy a policie proti nim použila slzný plyn a vodní děla.

Přístupy na hlavní třídu uzavřela auta a policie vše přísně sleduje, včetně kontroly totožnosti a zavazadel příchozích. V ulicích Paříže má v sobotu na pořádek dohlížet 5000 policistů a četníků.

Protest kvůli spotřební dani

Stoupenci hnutí žlutých vest se již dva týdny bouří proti vládnímu plánu zvýšit spotřební daň na pohonné hmoty, ale i proti dalším problémům, které jim ztrpčují život.

Očekává se, že na Champs-Élysées může přijít až několik desítek tisíc lidí, kteří na sociálních sítích v uplynulých dnech dali najevo, že se třetího víkendového protestu žlutých vest v centru Paříže hodlají zúčastnit.

Podobné akce se mají konat i v dalších částech země. Před týdnem se na nich sešlo přes 100 tisíc účastníků, při první protestní vlně 17. listopadu jich údajně bylo bezmála 300 tisíc.

Podobné protesty zažila už i sousední Belgie. I tam došlo k násilí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v BelgiiVideo: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám