Hlavní obsah

V Bukurešti zavřeli porodnici. U více dětí zjistili stafylokoka odolného proti lékům

Rumunské zdravotnické úřady v pátek dočasně uzavřely jednu z porodnic v hlavním městě Bukurešti. Rozhodnutí podle agentury AP padlo poté, co byly v této nemocnici v poslední době u 13 novorozenců zjištěny bakterie velmi odolné vůči lékům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že porodnice v bukurešťské čtvrti Giulešti zastavila příjmy, protože u novorozenců byla diagnostikována bakterie zlatý stafylokok, rezistentní vůči antibiotikům. Nemocnice k tomu sdělila, že zrušila desítky porodů císařským řezem plánovaným na příští týden. Těhotné ženy potřebující tuto porodní operaci budou předány do péče jiným nemocnicím v hlavním městě.

Ministerstvo rovněž informovalo, že 17 novorozenců z giulešťské porodnice bylo nedávno přijato do dětské nemocnice Grigorea Alexandrescua kvůli testům, jež mají určit příčinu jejich zdravotních problémů.

Úřad veřejného zdraví v souvislosti s tímto případem sdělil, že u 11 pracovníků porodnice v Giulešti bylo zjištěno, že jsou přenašeči zlatého stafylokoka. Tyto osoby byly dočasně z tohoto zdravotnického zařízení staženy a podstupují odpovídající léčbu.

Zlatý stafylokok se zhruba u třetiny lidské populace přirozeně vyskytuje v kůži či ve sliznicích, přičemž nevyvolává žádné symptomy. Bakterie často způsobuje různé infekce v rozsahu od mírných zánětů kůže a měkkých tkání až po život ohrožující sepse (otravy krve) se selháváním orgánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám