Hlavní obsah

Itálie schválila přísnější zákon regulující migraci

Řím

Italská Poslanecká sněmovna ve středu večer schválila zákon o migraci a bezpečnosti, který zpřísňuje pravidla regulující migraci a zvyšuje finanční zdroje policie. Zákon už prošel Senátem a podepsal ho i prezident Sergio Mattarella. Agentura Reuters přijetí zákona označila za první velké vítězství vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho, který vede protiimigrační stranu Liga.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Pro zákon hlasovalo 396 poslanců, proti zvedlo ruku 99 zákonodárců. Zákon prosadil Salvini, jehož Liga v červnu zformovala s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) vládu.

Text nahrazuje azyl z humanitárních důvodů jinými druhy povolení k pobytu, například ”zvláštní ochranou” na jeden rok, nebo povolením k pobytu uděleným na šest měsíců z důvodu „přírodní katastrofy v zemi původu”.

V minulých letech dostalo azyl z humanitárních důvodů na dva roky kolem 25 procent běženců, což bylo loni přes 20 000 lidí. Ti všichni po vypršení platnosti dokumentů o legální pobyt v zemi přijdou, napsala agentura Reuters.

Zákon přináší také reorganizaci systému přijímání žadatelů o azyl, kteří budou shromažďováni ve velkých přijímacích centrech. Stanovuje také proceduru, která umožní zrušit žádost a urychleně vyhostit žadatele o azyl, který se ukáže jako „nebezpečný společnosti, anebo bude odsouzen”. Rozšiřuje se paleta zločinů, za jejichž spáchání bude možné odebrat status uprchlíka, nebo italské občanství. To bude možné odejmout jakémukoli cizinci, který bude odsouzen za terorismus.

Salvini nechce být za idiota

„Rád poskytnu útočiště ženám a dětem, které utíkají před válkou... Ale všem těm ostatním ne,|” komentoval ve čtvrtek Salvini přijetí nového zákona. „Nechci být za idiota.” Salvini, který podle listu Financial Times Itálii fakticky vede, postavil volební úspěch Ligy na ostré protiimigrační rétorice.

Těsně před přijetím zákona ministr vnitra uvedl, že italská vláda se nezúčastní prosincové konference v marockém městě Marrákeš, kde by měly členské státy OSN podepsat dohodu o bezpečné, řízené a legální migraci. S rozhodnutím o připojení ke globálním migračnímu paktu si italská vláda počká na názor parlamentu.

V oblasti bezpečnosti zákon upravuje používání paralyzérů a usnadňuje evakuaci okupovaných budov. Ti, kteří obsazování budov podporují, se mohou podle nového zákona ocitnout za mřížemi. V reakci na řadu útoků v Evropě budou zintenzivněny kontroly těch, kteří si pronajímají nákladní vozy. Dále budou o miliony eur navýšeny finanční prostředky orgánům pro boj s mafií a policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám