Hlavní obsah

Britský soud poslal do vězení pilota, který chtěl letět opilý

– Londýn

Pilot aerolinek Japan Airlines, kterého koncem října zatkli na letišti Heathrow po nástupu do letadla kvůli opilosti, ve čtvrtek u soudu v Londýně dostal nepodmíněný trest deset měsíců vězení. Informovala o tom agentura AP. Dvaačtyřicetiletý pilot měl v krvi 1,89 promile alkoholu a podle soudce mohl v takovém stavu vážně ohrozit pasažéry.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie pilota zatkla asi 50 minut před odletem letadla na lince z Londýna do Tokia, a to na základě upozornění od řidiče letištního autobusu. Ten si všiml, že je z muže cítit alkohol, což později provedené testy potvrdily. Pilot měl v krvi 1,89 promile alkoholu, což je téměř desetkrát více, než povolují britská pravidla. Podle nich nesmí piloti překročit 0,2 promile alkoholu v krvi.

„Nejdůležitější je bezpečnost všech osob na palubě tohoto dálkového letu, který může trvat i více než 12 hodin. Jejich bezpečnost jste svým opilstvím ohrozil. Představa, že byste to letadlo mohl řídit, je příliš děsivá, než abych si ji mohl připustit. Potenciální důsledky pro lidi na palubě by byly katastrofické,” citoval soudce Philipa Matthewse deník Daily Mail.

Japonec Kacutoši Džicukawa měl být druhým důstojníkem na lince zajišťované strojem Boeing 777, kterým může letět až 244 cestujících.

Aerolinky Japan Airlines kvůli tomuto případu zpřísnily pravidla ohledně konzumace alkoholu u pilotů. Japonské zákony totiž žádné zákonné limity nestanovují a letecká společnost dříve vyžadovala, aby piloti nepili alkohol minimálně 12 hodin před odletem. Ukázalo se však, že Džicukawa vypil v noci před odletem za šest hodin dvě láhve vína a šest plechovek piva. Z britské metropole měl odlétat druhý den večer, a do limitu 12 hodin by se tak vešel. Aerolinky proto nově požadují, aby piloti nekonzumovali alkohol nejméně 24 hodin před odletem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám