Hlavní obsah

Afghánský prezident oznámil ustavení týmu pro jednání s Tálibánem

– Ženeva

Afghánský prezident Ašraf Ghaní ve středu v projevu v Ženevě na Konferenci OSN o pomoci Afghánistánu informoval o vytvoření dvanáctičlenného týmu, který by měl s radikálním hnutím Tálibán dojednat mírovou dohodu, jež by ukončila občanskou válku v zemi. Na jejím základě by podle prezidenta měl být Tálibán začleněn do demokratické společnosti, která bude respektovat práva žen.

Foto: Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghání při projevu v ženevském sídle OSN. Za ním je jeho žena Rula.

Článek

„Jsem rád, že mohu dnes oznámit, že po několikaměsíčních intenzivních jednáních s občany celé země jsme vytvořili rozvrh pro mírová jednání,” prohlásil Ghaní. „Ustavili jsme příslušné orgány a mechanismy pro dosažení mírové dohody. Nyní se můžeme přesunout k další kapitole mírového procesu,” dodal afghánský prezident.

Ghaní řekl, že naplňování mírové dohody potrvá nejméně pět let, během nichž bude nutné znovu začlenit do společnosti šest milionů uprchlíků a vnitřně vysídlených lidí. Ghaní rovněž zopakoval, že žádné skupiny napojené na teroristy se nebudou smět mírových rozhovorů účastnit.

Situaci komplikuje i sucho

Afghánský prezident Ghaní i premiér Abdulláh Abdulláh na konferenci připustili, že startovní pozice není jednoduchá. Kromě vleklého konfliktu zkomplikovalo situaci v zemi sucho, kvůli němuž se prohloubila chudoba, kterou v Afghánistánu trpí miliony lidí. Vláda podle nich však dosáhla velkých pokroků v boji proti korupci.

Premiér Abdulláh upřesnil, že mírový proces bude mít pět fází. Začne vnitroafghánským dialogem, potom budou následovat rozhovory s Pákistánem a Spojenými státy, dále pak jednání s dalšími zeměmi regionu, arabským světem a nakonec se státy sdruženými v NATO i s těmi stojícími mimo Severoatlantickou alianci.

Agentura DPA připomněla, že hnutí Tálibán, které kontroluje velkou část afghánského území, doposud odmítalo jednat s vládou, kterou považuje za loutkový režim řídící se podle přání Západu. Ghání nabízel jednání tálibům od začátku roku, ale doposud marně. [celá zpráva] Tálibán odmítl i nabízené příměří.

V Moskvě na začátku listopadu nicméně představitelé Tálibánu jednali nejen s Rusy, ale i se zástupci afghánské vlády. [celá zpráva] Už dříve vedli separátní jednání s Američany. [celá zpráva]

Evropská unie je připravena mírový podpořit jako neutrální partner. Na konferenci to řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Ve čtvrtek Evropská komise oznámila, že EU přispěje Afghánistánu dalšími 474 miliony eur, které jsou určeny mimo jiné na pomoc afghánskému zdravotnictví, justici, k organizaci voleb či k zvládání migrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám