Hlavní obsah

Ukrajina se vložila do kauzy Babiše mladšího. Zkoumá jeho cestu na Krym

Aktualizováno

Ukrajinská oficiální místa zkoumají informace o cestě Andreje Babiše mladšího na anektovaný Krym, oznámilo to v úterý ukrajinské ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na dotaz webového serveru Krym.Realii, který vydává Rádio Svoboda.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Článek

Syn českého premiéra cestoval loni na anektovaný poloostrov cestou z Moskvy, a podle ukrajinských činitelů tak mohl porušit ukrajinské zákony.

„Příslušné ukrajinské orgány nyní zkoumají otázku pobytu syna premiéra A. Babiše na Krymu a prověřují informace publikované v médiích," citoval server tiskovou službu ministerstva zahraničí.

Úřad zároveň zdůraznil, že Česká republika územní celistvost Ukrajiny podporuje.

Poloostrov, který Rusko násilně obsadilo v roce 2014, Ukrajina považuje za své svrchované území. Vstup na Krym a odjezd z něj bez zvláštního povolení ukrajinské státní migrační služby a přes ukrajinská kontrolní stanoviště považuje za nezákonný. Zmocněnec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro Krym Borys Babin minulý týden novinářům řekl, že je o nezákonném vstupu syna českého premiéra na Krym přesvědčen.

Babiš mladší je občanem Švýcarska. Zprávu o jeho cestě na Krym přinesl už v květnu server Neovlivní, v listopadu se téma dostalo znovu na povrch v souvislosti s reportáží portálu Seznam Zprávy, v níž premiérův syn říká, že jeho otec chtěl, aby zmizel v souvislosti s vyšetřováním dotační kauzy Čapí hnízdo. V ní oba čelí trestnímu stíhání.

Babiš mladší také naznačil, že má jistou psychiatrickou diagnózu a léčí se. Jeho otec veřejně prohlásil, že má schizofrenii.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš se vyjádřil před novináři k reportáži o jeho synovi.

Babiš mladší, který má švýcarské občanství, tvrdí, že do Ruska a na Ukrajinu byl unesen. Názor nezměnil ani po víkendové návštěvě svého otce ve Švýcarsku, kde premiérův syn s matkou pobývá.

Při loňské cestě na anektovaný Krym stejně jako do Moskvy a ukrajinského města Kryvyj Rih (Krivoj Rog) Babiše mladšího doprovázel zaměstnanec Agrofertu Petr Protopopov. Ten sám o cestě promluvil v rozhovoru pro Právo [celá zpráva].

Ukrajinské ministerstvo zahraničí úterní prohlášení doplnilo poděkováním Česku za odmítnutí ruské okupace Krymu. „Jsme vděčni za oficiální stanovisko České republiky, které spočívá v podpoře územní celistvosti Ukrajiny a neuznání ruské okupace části svrchovaného území našeho státu,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám