Hlavní obsah

Putin ocenil vojenskou rozvědku obviňovanou z útoku v Salisbury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalá profesionalita, odhodlání a vysoké nasazení vyzdvihl práci vojenské rozvědky prezident Vladimir Putin. Stalo se to během slavnostního ceremoniálu v rámci oslav stého výročí založení rozvědky. Její oficiální název zní Hlavní správa generálního štábu armády (GU).

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jako vrchní velitel rozhodně znám vaše jedinečné možnosti, včetně provádění speciálních operací. Jsem přesvědčen o vaší profesionalitě, osobní odvaze a rozhodnosti, o tom, že každý z vás udělá všechno pro Rusko a náš lid,“ prohlásil prezident. Vyzdvihl její význam v Sýrii, kde hrála hlavní roli při likvidaci teroristů.

Během projevu televizní kamera zabírala pouze Putina, ani jeden záběr nebyl veden na shromáždění agentů.

Západ podezírá agenty ruské rozvědky z vražedného útoku na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v britském Salisbury. Skripalovi byli letos v březnu otráveni bojovou toxickou látkou novičok. Oba útok přežili. Londýn pachatele vražedného pokusu identifikoval jako dva agenty ruské vojenské rozvědky. Investigativní novináři zjistili jejich pravou totožnost a potvrdili, že jde o pracovníky GU, na Západě stále označovanou starou zkratkou GRU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám