Hlavní obsah

Střelci z Pittsburghu hrozí trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestačtyřicetiletého Roberta Bowerse obvinila kvůli sobotní střelbě v synagoze v Pittsburghu federální prokuratura z 29 trestných činů včetně použití střelné zbraně s cílem vraždit a narušit náboženské obřady. Hrozí mu trest smrti uvedly agentura Reuters a stanice BBC. Americký prezident Donald Trump nařídil spuštění amerických vlajek na federálních budovách na půl žerdi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba u synagogy v PittsburghuVideo: AP

 
Článek

Střelec volající „Všichni Židé musí zemřít” v sobotu vpadl do synagogy a zabil 11 věřících a dalších šest, včetně čtyř policistů, zranil. Sám pachatel utrpěl zranění a byl zatčen. [celá zpráva]

Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů obvinění z násilí s cílem narušit náboženské obřady, které způsobilo smrt. Dalších jedenáct obvinění je z použití  střelné zbraně s cílem zabíjet. Čtyři další obvinění se týkají snahy narušit náboženské obřady, která vedla ke zranění ochránce veřejného pořádku, protože Bowers postřelil čtyři policisty, a tři použití zbraně při násilném trestném činu. Uvedla to kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii.

Prezident Trump v sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října. Posílena byla rovněž ochrana synagog a židovských středisek po celých Spojených státech.

Americký prezident Donald Trump popsal útoky jako „odporný čin masové vraždy”. Střelce označil za maniaka a dodal, že by USA měly „přitvrdit zákony zahrnující trest smrti”. „Tito lidé by měli zaplatit nejvyšší cenu,” dodal k pachatelům podobných útoků.

Foto: Pam Panchak, ČTK/AP

Američtí policisté při zásahu proti střelci u synagogy v Pittsburghu.

Mezi šesti zraněnými přeživšími útoku je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger. Jeho bratr řekl listu Pittsburgh Post-Gazette, že zraněný byl v po operaci v pensylvánském Oaklandu v kritickém stavu a možná bude nutná další operace.

Právě Daniel Leger, který je otcem dvou dětí, měl v sobotu ráno vést v synagoze bohoslužbu. Žádné dítě není mezi oběťmi.

Rozlehlá moderní budova synagogy pojme při bohoslužbách více než 1000 lidí. Uvnitř jako historický poklad věřící opatrují „Tóru holokaustu”, která byla zachráněna z tehdejšího Československa v době masového vyhlazování Židů nacisty.

Odsouzení činu 

Mezi osobnostmi, které vyjádřily zármutek a čin odsoudily, je i československá rodačka, bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

„Zatímco truchlíme a modlíme se za oběti střelby v pittsburghské synagoze, máme na paměti, že když politici šíří ďábelské konspirační teorie a podněcují nenávist ostatních, rozdrásávají jizvy po šesti miliónech mrtvých, které se nikdy zcela nezhojily,” napsala Albrightová na Twitteru.

Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval k boji „proti vzestupu antisemitismu a nenávistné rétoriky vůči těm, kteří vypadají, milují se nebo modlí odlišně”. Kromě toho je podle něj třeba přestat usnadňovat přístup ke zbraním těm, kteří chtějí ubližovat nevinným.

Reklama

Výběr článků

Načítám