Hlavní obsah

Němce odsoudili v Turecku za působení v kurdské milici YPG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký soud poslal na šest let a tři měsíce do vězení německého občana Patricka K. za členství v teroristické organizaci. V pátek to uvedla německá média. Podle rozsudku byl členem kurdské milice YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou. Dostal stejně vysoký trest, jako Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli odsouzeni za stejný čin.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdští bojovníci na dobytém předměstí Rakky

Článek

Devětadvacetiletý Patrick K. byl zadržen v březnu v turecko-syrském pohraničí a od té doby je ve vazbě. Původně čelil také obvinění z narušení uzavřeného vojenského území, za což mu hrozily dva roky vězení. Tato část obvinění ale byla zatím pozastavena. Odsouzenec vinu odmítá a jeho advokát se proti rozsudku odvolá.

Německý deník Die Welt napsal, že jeden ze svědků v procesu uvedl, že viděl Patricka K. letos v lednu v syrské nemocnici. Němec měl prý na sobě uniformu YPG a pracoval tam jako lékař. To ale odmítla jako „holý nesmysl” Patrickova matka, podle níž byl její syn v té době v Německu a nemohl ani působit jako lékař. „Patrick je vyučený tesař a truhlář,” uvedla. Odjel do Turecka až koncem zimy na dovolenou.

Kurdské milice YPG turecký režim považuje za teroristy napojené na separatisty ze zakázané strany kurdských pracujících PKK, kteří bojují na jihovýchodě Turecka za autonomní kurdský stát. Milice YPG podporované Američany vedenou mezinárodní koalicí přitom přispěly k porážce Islámského státu v Sýrii, když dobyly Rakku.

Za spolupráci s bojovníky YPG byli v Turecku loni odsouzeni i dva Češi Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, které zadržely turecké úřady v listopadu 2016 na hraničním přechodu s Irákem. Dvojice uvedla, že jsou humanitární aktivisté. Letos v červenci jim nejvyšší soud v Ankaře potvrdil trest vězení v délce šest let a tři měsíce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám