Hlavní obsah

Chodil s puškou a na všechny kolem střílel, vylíčil spolužák řádění krymského útočníka

Zavřel jsem se v naději, že mě neuslyší, popsal okamžiky hrůzy při středečním řádění útočníka ve škole v Kerči na Krymu student, jehož výpověď přinesl ruský deník Komsomolskaja pravda. Podle svědka útočník chodil s puškou a na všechny střílel. Počet obětí stoupl od středy na 20, informovala agentura TASS. Podle zdravotníků zemřela jedna ze zraněných studentek. Sám agresor spáchal sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve škole na Krymu explodovala podomácku vyrobená náložVideo: Reuters

 
Článek

Masakr vypukl ve středu kolem poledne. Útočník nejprve odpálil bombu s hřebíky a šrouby a následně začal na spolužáky střílet.

„Vykoukl jsem z učebny a uviděl hocha, který chodil s puškou a na všechny střílel. Zavřel jsem se v naději, že mě neuslyší. Za deset minut přijeli policisté se samopaly. Nevím, co se stalo se střelcem,“ vylíčil úděsné okamžiky. Dodal, že by si je nepřál zažít znovu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Kerči uctívají památku obětí studenta, který zabíjel ve školeVideo: Reuters

Podle něj byla v celé chodbě, kde explodovala nálož, vyražena okna. „Na podlaze se válela mrtvá těla. Všechny zdi byly ohořelé,“ popsal situaci, kdy střelbě nejspíš předcházel nejméně jeden výbuch.

List pak citoval nejmenovaný zdroj, podle něhož se útočník zastřelil. „Nejprve jsme si mysleli, že se mu podařilo uprchnout. Pak jsme ale prozkoumali záběry kamer. Je tam vidět, jak vrah vystupuje do prvního patra a tam obrací hlaveň proti sobě,“ řekl.

Kromě dvou desítek mrtvých zůstaly po řádění střelce také čtyři desítky zraněných.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Pieta v Kerči za oběti řádění střelce v místní škole

Vyšetřovatelé již ve středu za pachatele označili osmnáctiletého studenta čtvrtého ročníku školy Vladislava Rosljakova. Příčiny jeho řádění zatím nejsou zcela jasné, objasnit by je měl pomoci i posmrtný psychiatrický posudek.

Na Krymu od čtvrtka platí třídenní smutek. Šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov oznámil, že rodiny obětí dostanou pomoc ve výši jednoho miliónu rublů (asi 340 tisíc Kč), rodiny zraněných po půl miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám