Hlavní obsah

Brexit: stále není hotovo, rozřešení může přiblížit summit

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle původních plánů měli unijní vůdcové už tento týden schvalovat dohodu o odchodu Británie z EU a související dokumenty. Podle hlavního vyjednavače Unie však bude k dosažení dohody třeba ještě několik týdnů jednání.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová v doprovodu šéfa Evropské rady Donalda Tuska

Článek

„Ještě to není hotovo, zbývá několik věcí. Chápu to tak, že je třeba více času na dosažení komplexní dohody o spořádaném brexitu,“ prohlásil v úterý unijní vyjednavač Michel Barnier.

„Je jasné, že nejsme tam, kde jsme chtěli v říjnu být,“ přiznal nejmenovaný unijní činitel. Dlouho se očekávalo, že už na čtvrtečním summitu bude možné dohodu o brexitu schválit. V posledních týdnech se soudilo, že bude možné vyjádřit souhlas alespoň s náčrtem podoby „rozvodové smlouvy“. Jednání však zamrzla v neděli poté, co britský ministr pro brexit Dominic Raab odmítl na pracovní úrovni předjednaný text smlouvy.

Unie přitvrdila

Šéf Evropské rady Donald Tusk proto v pondělí ve zvacím dopise na summit EU v Bruselu varoval, že riziko odchodu Británie z Unie bez dojednané dohody je nyní vyšší než kdykoliv dříve. „Jak to dnes vypadá, je to komplikovanější, než mohli někteří očekávat,“ sdělil. Podle něj se Unie začíná připravovat na možnost, že ji Británie příští rok 29. března opustí bez vyjednané „rozvodové dohody“. O tom mají předáci 27 zemí EU jednat ve středu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský ministr pro brexit Dominic Raab

Také německý ministr pro Evropu Michael Roth v úterý oznámil, že v Berlíně probíhají přípravy na odchod Britů bez dohody.

Jednání váznou zejména na sporu o hranici v Severním Irsku. V úterý Unie zvýšila tlak na Londýn, když dala najevo, že bez dohody v této otázce není ochotna začít mluvit o budoucích vztazích s Brity. Dobře informovaný unijní činitel také řekl, že lídři 27 zemí rozhodnou i o tom, zda má smysl na listopad svolávat mimořádný unijní summit k brexitu.

Ve středu bude mít britská premiérka Theresa Mayová šanci ovlivnit jednoznačné postoje svých partnerů. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v úterý řekl, že by měla oslovit 27 šéfů států a vlád Unie před jejich večeří.

Mayová se prosadila

Průlom se na setkání v Bruselu nečeká. Šance aspoň na nějaký pokrok v jednání se ale zvýšila po úterní schůzi britské vlády. Předtím se spekulovalo, že kvůli sporům o hranici v Severním Irsku se může kabinet Mayové dostat do velkých potíží. Podle médií zvažovalo až osm ministrů rezignaci na protest proti premiérčině plánu setrvat na neurčito v celní unii s EU, pokud se nepodaří najít způsob, jak udržet na této hranici dosavadní poměry.

V úterý odpoledne však Mayová oznámila, že kabinet ji „silně podpořil v otázce udržení integrity“ britské unie. Podle mluvčího britské vlády podpořil premiérčiny námitky proti záložnímu scénáři pro režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem po britském odchodu země z Unie. Žádné rozhodnutí o brexitových rozhovorech ale podle něj nepadlo.

Záložní plán má platit v případě, že se Londýn s EU nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. Jeho podoba zatím není jasná.

Klíčové momenty britského odcházení
17.–18. říjen: summit Evropské unie, dohoda o brexitu se na něm ještě nečeká
18. listopad: bude možná svolán speciální summit pro dokončení dohody o brexitu
13. prosinec: poslední letošní summit a možná i poslední britská šance na dohodu
21. leden 2019: poslední den, do kterého musí britská vláda předložit dohodu, aby ji britský parlament mohl schválit
11.–14. březen 2019: poslední chvíle, kdy může dohodu o brexitu schválit unijní parlament
29. březen 2019: Británie odchází z Evropské unie, ať už s dohodou, nebo bez ní
31. prosinec 2020: skončí přechodné období, během nějž má Británie ještě volný přístup na vnitřní trh EU

Reklama

Výběr článků

Načítám