Hlavní obsah

Turci ustoupili. Americký pastor Brunson smí domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko propustí amerického pastora Andrewa Brunsona, který byl v zemi od roku 2016 ve vazbě a od letošního července v domácím vězení. Soud v Izmiru mu sice v pátek udělil trest tři roky a jeden měsíc vězení za napomáhání teroristické organizaci, soudce ale zároveň rozhodl o jeho propuštění z domácího vězení a nezakázal mu vycestovat ze země.

Foto: Emre Tazegul, ČTK/AP

Evangelický pastor Andrew Craig Brunson

Článek

Proces s Brunsonem, jehož Ankara vinila z terorismu a špionáže, přispěl k výraznému zhoršení vztahů mezi Tureckem a USA, konstatovaly deník Hürriyet i agentura Reuters.

Padesátiletý pastor Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země, než byl v říjnu 2016 zatčen v rámci čistek tureckého režimu po pokusu části armády o státní převrat.

Brunson je členem vlivné protestantsko-evangelické církve, ve které má americký prezident Donald Trump silnou voličskou základnu, dodává BBC. Turci ho viní ze špionáže a z vazeb na zakázanou Stranu kurdských pracujících a gulenistické hnutí, které podle vlády stálo za neúspěšným pučem před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám