Hlavní obsah

Asad vyhlásil amnestii pro armádní dezertéry

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil amnestii pro armádní dezertéry nebo osoby vyhýbající se armádní službě jak v Sýrii, tak mimo ni. Jeho rozhodnutí v úterý zveřejnily syrské státní sdělovací prostředky s tím, že se amnestie netýká zločinců a lidí na útěku, pokud se nevydají úřadům.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Jak napsala agentura AP, amnestie může povzbudit návrat uprchlíků, z nichž někteří se vrátit obávají právě kvůli tomu, že budou za vyhýbání se armádní službě potrestáni.

Amnestie zahrnuje dezerci, ale nikoli účast v boji proti vládě a spojenectví s povstalci, jež vláda považuje za teroristy. Zběhové, kteří žijí v Sýrii, dostali na vydání čtyři měsíce, ti v cizině pak půl roku. Zákon jinak umožňuje potrestat dezerci nebo vyhýbání se službě několikaletým vězením.

Za syrské války, která začala v roce 2011, zběhlo mnoho vojáků, napsala agentura Reuters. Někteří, aby se připojili k povstalcům, jiní, aby se vyhnuli boji. Konflikt nepřežilo na 350 tisíc lidí, do ciziny kvůli němu uprchlo pět miliónů Syřanů a další milióny jsou mimo své domovy na území Sýrie.

Dvě třetiny území už jsou pod vládní kontrolou

Syrské armádě se s pomocí Ruska a dalších spojenců podařilo získat zpět dvě třetiny syrského území. Povstalci a radikálové ovládají ještě severozápadní část země. [celá zpráva] Zda tam vypuknou boje, zatím není jisté. Rebelové a radikálové dostali šanci odvrátit boj, přistoupí-li na podmínky rusko-turecké dohody o demilitarizovaném pásmu.

Uprchlíci jsou hlavně v okolních státech. V Libanonu je jich kolem miliónu a letos se jich podle tamních úřadů vrátilo dobrovolně asi 50 tisíc. Podle OSN ale v Sýrii ještě není situace příznivá pro návrat uprchlíků ve velkém počtu.

Nejedná se o první amnestii, syrský režim už se v minulosti k podobným opatřením několikrát uchýlil. Cílem je, aby se vrátili lidé v produktivním věku, kteří by pomohli s obnovou země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám