Hlavní obsah

Rusko chce Sencova vyměnit za tři své občany vězněné v USA

Rusko chce vyměnit ukrajinského filmaře Oleha Sencova, který v ruském vězení už 140 dnů drží hladovku, za tři své občany uvězněné v USA: obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, pilota Konstantina Jarošenka, odsouzeného za pašování drog, a Mariji Butinovou, drženou ve vazbě. Napsal to list Novaja gazeta s odvoláním na nejmenovaný zdroj, blízký rozhovorům o výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou.

Foto: ČTK/AP

Režisér Oleg Sencov

Článek

„Moskva je připravena jednat o takové 'humanitární akci' přímo s Washingtonem, přičemž Ukrajina by nebyla do jednání zapojena,“ tvrdí tento zdroj.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ale listu sdělila, že o takové iniciativě neví. Ani filmařův obhájce Dmitrij Dinze nemá povědomí "o takové konfiguraci", nicméně je ochoten přispět k výměně, pokud záměry Moskvy jsou opravdu vážné.

Ukrajinský ochránce lidských práv Michail Čaplyga považuje výměnu Sencova za "teoreticky možnou", s přihlédnutím k loňskému precedensu, kdy se Rusko dohodlo s Tureckem - a s úplným pominutím Kyjeva - na výměně dvou vězněných krymskotatarských aktivistů za dva Rusy, obviněné v Turecku ze špionáže.

Sencov přestal přijímat potravu 14. května. Naživu je udržován kapačkami ve vězeňské nemocnici. Filmař se hladovkou domáhá osvobození "všech ukrajinských politických vězňů" z ruských věznic.

Dvaačtyřicetiletý filmový režisér a odpůrce ruské anexe Krymu byl v roce 2015 odsouzen na 20 let za údajný terorismus a obchodování se zbraněmi v procesu, který Amnesty International označila za stalinistický. Soudní proces kritizoval Kyjev, Evropská unie a Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám