Hlavní obsah

Po medikánu Zorba v Řecku zůstaly záplavy a domy plné bahna

Řečtí záchranáři pátrají po třech lidech pohřešovaných na ostrově Euboia po úderu bouře Zorba. Ta v noci na neděli vyvolala záplavy. Mezi těmi, po nichž se párá, je starší pár, který byl v automobilu, jejž unesla voda. Třetí osobou je řidič auta rovněž odneseného vodou. Jeho pasažérce se podařilo z vozu uniknout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bouře Zorba v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

Oba případy jsou hlášeny ze severovýchodní části ostrova, z blízkosti Mantudi, kde noční silný déšť vyvolal záplavy a zalil silnice.

Řecko čelí bouři od soboty. Vichr, který ji provází, ale není tak silný, jak se předpovídalo. Nejhorší situace je na severu poloostrova Peloponés a v Mantudi, kde je přerušena dodávka elektřiny a domy jsou zavalené bahnem.

Foto: Nikolia Apostolou, ČTK/AP

Bouři provázely přívalové deště

Po sobotním narušení dopravy se spoje postupně obnovují, ale doprava je stále komplikovaná.

Bouře Zorba, označovaná jako medikán (středomořský hurikán) se má podle předpovědí posouvat na severovýchod a v pondělí dorazit do Turecka.

Medikány se ve Středomoří objevují jen jednou až dvakrát ročně, a to zejména na podzim, kdy bývá moře ještě relativně teplé. Tento dostal jméno podle filmu Řek Zorba, protože připomíná bouřlivý rytmus hudby, která snímek proslavila po celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám