Hlavní obsah

Izraelci zastřelil při střetech u Pásma Gazy šest Palestinců

Gaza

Izraelští vojáci v pátek při střetech na hranicích mezi židovským státem a palestinským Pásmem Gazy zastřelili šest Palestinců, včetně dvou chlapců. Informovalo o tom ve svém prohlášení ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Podle izraelské armády se násilných protestů účastnilo okolo 20 000 Palestinců.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinský demonstrant hází kameny na izraelské vojáky v Gaze u hranic s židovským státem.

Článek

Protestující házeli kameny, zapálené pneumatiky a ruční granáty, vojáci odpověděli slzným plynem a ostrou municí, napsal izraelský deník The Times of Israel. Izraelské letouny rovněž podnikly dva nálety na pozice radikálního palestinského hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.

Protest byl jedním z největších a nejnásilnějších za poslední týdny. Mezi mrtvými jsou jeden čtrnáctiletý a jeden dvanáctiletý hoch; nejméně 210 osob utrpělo zranění, uvedlo ministerstvo v Gaze. Jedním ze zraněných je jedenáctiletý chlapec, jehož stav je vážný.

Protesty na hranicích Pásma Gazy trvají od konce března a zemřel při nich jeden izraelský voják a přes 180 Palestinců, z nichž většinu zastřelila izraelská armáda. Ta používá proti protestujícím ostré náboje, za což ji kritizovala i OSN. Palestinci při protestech házejí na vojáky kameny, zapalují pneumatiky či posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami.

Izraelská armáda hájí použití ostrých nábojů tvrzením, že brání izraelské území. Protesty vypukly v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael a Palestinci jimi demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládlo radikální hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám