Hlavní obsah

Italská vláda schválila dekret proti migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská vláda v pondělí jednohlasně schválila dekret, který usnadní vyhošťovat migranty a zbavovat je italského občanství. Uvedl to server The Local. Podle listu La Repubblica slučuje předchozí zákonná opatření o migraci a bezpečnosti. Přijetí dekretu prosadil ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini. Do 60 dnů musí zákon projednat parlamentem a musí jej podepsat prezident Sergio Mattarella.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podnikáme krok vpřed k bezpečnější Itálii - k důraznějšímu boji s mafiány a pašeráky (lidí), ke snížení nákladů přehnané migrace, rychlejšímu vyhošťování delikventů a podvodných žadatelů o azyl, odnímání občanství teroristům a k udělení více pravomoci pořádkovým silám,” napsal na Facebooku Salvini, když informoval, že vláda přijala dekret jednohlasně. „Jsem šťastný. Je to krok vpřed, který udělá Itálii bezpečnější.”

Podle něj taky umožní lepší boj s převaděči a sníží náklady na imigraci, která se podle něj vymkla kontrole.

Pokud nařízení vstoupí v platnost, změní italskou legislativu v oblasti přijímání uprchlíků a zvýší nároky kladené na žadatele o povolení k pobytu z humanitárních důvodů. Bylo by také snazší vyhošťovat migranty a zbavovat cizince uděleného italského občanství, pokud jsou hrozbou pro národní bezpečnost.

Úplný text dekretu vláda nezveřejnila, ale agentury a média přišly s několika příklady, které nařízení obsahuje. Dekret počítá se zrušením žádosti o azyl, pokud se ten, kdo ji podal, ukáže jako ”nebezpečný společnosti, anebo bude odsouzen.” Bude rozšířena paleta zločinů, za jejichž spáchání půjde odejmout status uprchlíka, nebo italské občanství. To půjde odejmout jakémukoli cizinci, který bude odsouzen za terorismus.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Povolení k pobytu z humanitárních důvodů, které v minulých letech dostalo 25 procent běženců, bude nově jen výjimečnou možností.

Povolení k pobytu z humanitárních důvodů se v Itálii uděluje těm, kteří sice nesplňují status uprchlíka nebo status podpůrné ochrany podle ženevské konvence, ale ocitli by se v nebezpečí, pokud by byli vráceni do země původu, vysvětlil server The Local.

Nadále půjde v Itálii o toto povolení požádat jen na základě šesti přísně vymezených kritérií, které zohledňují zdravotní potřeby žadatele a například také to, zda je obětí přírodní katastrofy, uvedl Salvini.

Text přináší reorganizaci systému příjmu žadatelů o azyl, kteří budou shromažďováni ve velkých přijímacích centrech, kde budou moci nyní zůstat místo dosavadních třech měsíců půl roku. S rozdělením po území Itálie, jež má podnítit integraci, se počítá pouze u mladistvých bez doprovodu a lidí se statusem uprchlíka.

Nařízení v uplynulých týdnech hojně komentoval italský tisk. Kritiky se dočkalo i z řad koaličního vládního partnera, Hnutí pěti hvězd (M5S), napsala agentura AFP.

Tajemník italské biskupské konference Nunzio Galantino spatřuje problém v tom, že jeden text pojednává jak o migraci, tak o bezpečnosti: „Znamená to, že imigrant je už předen posuzován na základě svého postavení a považuje se za veřejné nebezpečí, ať se chová jakkoli. To je neblahé znamení.”

Dekret současně zpřísňuje protiteroristické zákony a dává větší pravomoci místním samosprávám.

Reklama

Výběr článků

Načítám