Hlavní obsah

Jsem lékárník z Británie, tvrdí domnělý člen Islámského státu zadržený v Sýrii

Server Sky News v neděli informoval, že syrští Kurdové zajali v srpnu poblíž města Hajin v syrské provincii Dajr az-Zaur muže, u kterého panuje podezření, že je členem džihádistické skupiny Islámský stát. V sobotu se na Twitteru objevilo video, kde je zajatec vyslýchán. Tvrdí na něm, že je lékárníkem pocházejícím z anglického Birminghamu.

Foto: Profimedia.cz

Muž byl zajat na území guvernorátu Dajr az-Zaur, kde Syrské demokratické síly bojují proti Islámskému státu.

Článek

Muž, který se označuje za Anwara Miaha, má na videonahrávce pásku přes oči a tvrdí, že v Sýrii pobývá už téměř čtyři roky.

Na otázku, zda je členem Islámského státu, odpovídá: „Jsem lékař. Jsem kvalifikovaný lékárník z Velké Británie. Studoval jsem medicínu a farmacii.“

Podle článku ve farmaceutickém časopise Chemist and Druggist byl Mohammed Anwar Miah v roce 2014 vyřazen z registru lékárníků. Zajatec tvrdí, že zhruba v té době odjel do Sýrie pracovat do všeobecných nemocnic.

Když je na videu opět dotázán na to, zda je členem Islámského státu, odpovídá: „Místa, kde jsem pracoval, jím byla kontrolována. S tím nic neudělám. Veškerá moje práce je spojená s veřejností.“

V kurdské a americké vazbě v Sýrii jsou v současné době podle serveru BBC nejméně tři další Britové, kteří čelí stejnému obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám