Hlavní obsah

Nové referendum o brexitu by mohlo být, připustil Corbyn

Aktualizováno

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn podpoří možnost vypsání druhého referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii, pokud se pro něj strana rozhodne. Řekl to v rozhovoru pro nedělní vydání deníku Sunday Mirror s tím, že k referendu nevyzývá a že sám dává přednost uspořádání nových parlamentních voleb, pokud vláda neuspěje s vyjednáním uspokojivé dohody o brexitu. Premiérka Theresa Mayová z vládnoucí Konzervativní strany možnost nového plebiscitu odmítá.

Foto: Darren Staples, Reuters

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn

Článek

V Liverpoolu v neděli začala čtyřdenní výroční konference labouristů. Místopředseda strany Tom Watson v projevu vyzval, aby strana zvážila podporu možnému druhému všelidovému hlasování, sám by v takovém případě podpořil setrvání Británie v EU.

Pokud se pro nové referendum strana rozhodne, bude podle Watsona vystupovat proti její vůli těžké. Chce také, aby parlament měl k brexitu rozhodné slovo.

„Podpořím to, co z konference vzejde. Ale k druhému referendu nevyzývám. Doufám, že se shodneme, že nejlepším řešením jsou parlamentní volby,” řekl Corbyn v rozhovoru se Sunday Mirror.

Z průzkumu YouGov pro The Observer vyplývá, že 86 procent členů Labouristické strany se domnívá, že konečné slovo o výsledku jednání mezi Londýnem a Bruselem by měli mít voliči. Proti uspořádání druhého referenda se staví jen osm procent straníků.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bristká premiérka Theresa Mayová

Úvahy o možném druhém referendu zaznívají nejen od labouristů, ale třeba i ze Skotska, kde většina lidí hlasovala v roce 2016 proti odchodu z Evropské unie, či od politiků z kontinentu. V nedávném rozhovoru pro BBC nápad zmínil i český premiér Andrej Babiš. [celá zpráva]

Premiérka Mayová tyto úvahy odmítá. „Nezvrátím výsledek referenda, ani nerozdělím svou zemi,” poznamenala před několika dny.

Anketa

Měli by Britové dostat možnost hlasovat o brexitu ještě jednou?
Ano
52,4 %
Ne
47,6 %
Celkem hlasovalo 2847 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám