Hlavní obsah

Záběry ze střelby na přehlídce v Íránu. Rúhání viní státy Perského zálivu podporované z USA

• Aktualizováno

Agentura AP publikovala záběry íránské televize, na nichž je zachycený okamžik útoku při sobotní vojenské přehlídce ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu. Ozbrojenci při akci zabili 29 lidí včetně žen a dětí, desítky lidí utrpěly zranění. Všichni čtyři útočníci byli zabiti. Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli osočil z podpory útočníků arabské státy v Perském zálivu podporované Spojenými státy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojenskou přehlídku v Iránu poznamenala střelbaVideo: AP

 
Článek

Již v sobotu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že za útokem stojí regionální spojenci USA. Konkrétní země nejmenoval, ale američtí spojenci v regionu jsou íránský úhlavní nepřítel Izrael a arabské státy Perského zálivu, především Saúdská Arábie.

K činu se po útoku přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor, později za akci odpovědnost přijala i teroristická organizace Islámský stát.

Rúhání v neděli před odletem do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN řekl, že Teherán na zločin odpoví v kontextu práva a národních zájmů. Poznamenal, že Spojené státy se chovají jako surovec a jsou přesvědčeny, že díky síle mohou po celém světě jednat beztrestně.

Uvedl rovněž, že Washingtonu se nepodaří Írán rozklížit a že Teherán bude usilovat o to, aby americké sankce překonal a donutil Spojené státy, aby litovaly svého agresivního přístupu.

Írán v roce 2015 se Spojenými státy, Francií, Británií, Německem, Čínou, Ruskem a EU podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu, která dočasně snížila dlouhodobé napětí mezi blízkovýchodní zemí a Západem. Americký prezident Donald Trump ale letos v květnu oznámil, že USA od dohody odstupují, a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.

Reklama

Výběr článků

Načítám