Hlavní obsah

USA považují Írán za kmotra terorismu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hlavního sponzora terorismu mezi světovými státy označilo ve středeční zprávě americké ministerstvo zahraničí Írán. Teheránu se v dokumentu vyčítá i „eskalace konfliktů a podkopávání amerických zájmů“ v Sýrii, Jemenu, Iráku, Bahrajnu, Afghánistánu a Libanonu.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Památník Azadi v Teheránu. Ilustrační foto

Článek

Souběžně se zveřejněním zprávy šéf americké diplomacie Mike Pompeo v rozhovoru se stanicí Fox News pohrozil mezinárodním firmám tvrdými postihy, pokud budou s Teheránem obchodovat i po 4. listopadu, kdy nové protiíránské sankce Washingtonu začnou naplno platit.

Pompeo také sepsul svého předchůdce Johna Kerryho za to, že se setkává s íránským vedením a nabádá je, aby počkali, až v Bílém domě usedne jiný prezident.

Je čas, aby Kerry šel, míní Pompeo

Podle šéfa americké diplomacie tak podkopává americkou politiku. „Ministr Kerry nedokáže odejít. Až budu já exministrem, zmizím,“ řekl Pompeo.

Brian Hook, zvláštní poradce Bílého domu pro Írán, ale zároveň vzkázal, že Spojené státy stále stojí o vyjednání nové mezinárodní jaderné dohody s Teheránem poté, co tu předchozí administrativa nynějšího prezidenta Donalda Trumpa vypověděla, podotkl web Middle East Eye.

Írán předchozí Trumpovy nabídky na setkání na nejvyšší úrovni odmítl s tím, že USA už nedůvěřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám