Hlavní obsah

Tálibán útočí navzdory jednání s USA, chce i výměnu zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při pondělních útocích na kontrolní stanoviště a policejní i vojenské základny zemřelo na několika místech v Afghánistánu nejméně 27 příslušníků bezpečnostních sil. Informovala o tom agentura AP. Ke všem útokům se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. To přitom dále jedná s Američany a před dalším kolem přišlo s požadavkem, aby bylo propuštěno na 400 zajatých bojovníků Tálibánu.

Foto: Mustafa Andaleb, Reuters

Afghánští policisté na kontrolním stanovišti v Ghazní

Článek

„Toto jednání s americkými úřady by mohlo buď pomoci vydláždit cestu pro smysluplnější rozhovory, nebo je ukončit,“ řekl představitel Tálibánu v provincii Hílmand stanice NBC.

Současně přišel s požadavkem na propuštění 400 vězněných tálibů, mezi nimiž je i nejmladší syn zakladatele sítě Hakkání Anas. „Jestliže se zapojili do rozhovorů o budoucnosti, měli by přijmout náš návrh na výměnu zajatců,“ řekl představitel Tálibánu, který si nepřál být jmenován.

Tento požadavek ale bude podle expertů nepřijatelný jak pro USA, tak pro afghánské vedení, uvedla afghánská televize Tolo.

Útoky Tálibánu

Tálibán současně stupňuje tlak pomocí dalších útoků. V západní provincii Faráh začaly útoky Tálibánu už v noci na pondělí a zemřelo při nich nejméně 17 členů bezpečnostních sil.

V provincii Badghís na severozápadě země bylo zabito pět policistů a během přestřelky přišlo o život i 22 příslušníků Tálibánu a dalších 16 jich bylo zraněno. Mezi pěti zabitými policisty byl podle mluvčího také policejní velitel.

V provincii Baghlán napadli tálibové společnou vojenskou a policejní základnu, kde zabili tři vojáky a dva policisty. V boji byly také zabity nebo zraněny nejméně dvě desítky bojovníků Tálibánu.

Podle americké armády má afghánská vláda pod kontrolou méně než dvě třetiny země. Zbytek ovládá Tálibán a další ozbrojené skupiny. V roce 2016 afghánská armáda přišla o deset procent bojové síly - zhruba 7000 vládních vojáků bylo zabito, 12 000 zraněno a tisíce dalších dezertovaly.

V době vrcholného nasazení v roce 2011 působilo v Afghánistánu přes 110 000 vojáků NATO. Přímé bojové operace jednotek USA a NATO byly ukončeny v roce 2014 a jejich role se nyní soustřeďuje na podporu a výcvik afghánské armády v boji proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám