Hlavní obsah

Chceme důkazy, že hony na cizince v Chemnitzu byly dezinformace, žádají politici

Berlín

Chemnitz štěpí vládní koalici a politici žádají po šéfovi německé kontrarozvědky Hansi-Georgovi Maassenovi důkazy, že hony na přistěhovalce byla cílená dezinformace. Právě to tvrdí Maassen v rozhovoru pro páteční vydání deníku Bild.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Zákrok německého policisty proti jednomu z demonstrujících v Chemnitzu (archivní snímek)

Článek

Politici nyní požadují, aby Maassen svá tvrzení vysvětlil a doložil. Mluvčí vlády Steffen Seibert prohlásil, že kancléřka Angela Merkelová (CDU) nedostala od šéfa rozvědky žádné informace, které by se týkaly zpochybnění štvanic na cizince v Chemnitzu. „Kancléřka v posledních dnech s panem Maassenem nemluvila,“ dodal Seibert.

Šéfka poslanců opozičních Zelených Katrin Göringová-Eckardtová  má za to, že Maassen není mužem na svém místě a „svou práci nezvládá“. Předsedkyně Levice Katja Kippingová uvedla, že osoba Maassena v čele rozvědky je neudržitelná. Místo obhajoby ústavy „zneužil autoritu svého úřadu a vydal osvědčení těm, kteří v Chemnitzu předváděli nacistické pozdravy a vyzývali k zabití“.

Generální tajemník SPD Lars Klingbeil agentuře DPA sdělil: „Pokud šéf domácí zpravodajské služby něco veřejně zpochybňuje, musí pro svá obvinění nyní předložit důkazy.“ Také expert na otázky vnitřní bezpečnosti vládní CDU Stephan Harbarth tvrdí, že Maassen musí vysvětlit, proč má o videu pochybnosti.

Jinak to vidí spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). „Pan Maassen má mou plnou důvěru,“ řekl Seehofer. Na otázku, zda má podrobnější informace a důkazy k tvrzení šéfa rozvědky, Seehofer řekl, že jeho úřad je v neustálém kontaktu se všemi bezpečnostními složkami, tedy i Spolkovým úřadem na ochranu ústavy. „To platí i pro incidenty v Chemnitzu,“ řekl ministr. Má proto podle svých slov stejné informace jako Maassen. O situaci v Chemnitzu ho informoval také předseda saské vlády.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

„Byla to cílená dezinformace”

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen v pátečním vydání deníku Bild uvedl, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům. Zpochybnil také video, které má jeden z takových útoků ukazovat. Nemusí podle něj být pravé. [celá zpráva]

„Sdílím skepsi ke zprávám médií o honu pravicových extremistů (na cizince - pozn. red.) v Chemnitzu. Máme pádný důvod věřit, že šlo o úmyslnou dezinformaci, možná s úmyslem odvést pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu,“ uvedl šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, což je německá kontrarozvědka.

Nepokoje v Chemnitzu propukly 26. srpna v reakci na pouliční vraždu 35letého německého občana s kubánskými kořeny. O víkendové noci, kdy ve městě probíhal tradiční festival, ho útočník nebo útočníci ubodali.

Policie v té souvislosti zatkla dva přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a po třetím pátrá. Motiv útoku není znám, podle policejního protokolu, který unikl do médií, ale čin nebyl vyprovokován. Státní zastupitelství agentuře DPA sdělilo, že vede celkem 120 vyšetřování. Videozáznamy podle něj svědčí o četných napadeních, ale nikoliv o štvanicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám