Hlavní obsah

Němci se bojí Trumpa víc než migrace a teroru, tvrdí průzkum

Berlín

Němci se nejvíce bojí dopadů politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tvrdí to analýza pojišťovací společnosti R+V Versicherung. Obava z toho, co prezident USA způsobí, je ještě vyšší než strach z terorismu nebo přírodních katastrof. Na dalším místě pomyslného žebříčku obav se umístil strach z migrace.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Čeho se Němci nejvíce bojí

Článek

Z toho, že svět bude kvůli Trumpovi méně bezpečný, má obavu 69 procent Němců. Třiašedesát procent Němců se bojí, že lidé i úřady budou přetíženi velkým počtem uprchlíků. Stejné procento lidí má strach z napětí, k němuž může vést další příchod cizinců do země.

Trump se na čele tradičního žebříčku obav umístil na prvním místě i přesto, že se na dopady jeho politiky výzkumníci letos ptali poprvé. „Obecné nastavení Němců k Trumpovi bylo od začátku negativní,“ vysvětluje jeden z důvodů jeho umístění politolog Manfred Schmidt. K dalším podle něj patří strach, že svět bude nebezpečnější kvůli Trumpově kritickému postoji k mezinárodním dohodám, volnému obchodu nebo Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Kvůli tomu Němci vnímají prezidenta Spojených států jako větší ohrožení než například terorismus (59 procent), politický extremismus (57 procent) nebo přírodní katastrofy (56 procent).

Ekonomických problémů se nebojí

Právě strach z terorismu a politického extremismu ještě loni celému žebříčku dominoval. U terorismu ale obava Němců klesla ze 71 procent o 12 procentních bodů a u extremismu ze 62 procent o pět procentních bodů. V případě terorismu jde o největší pokles ze všech sledovaných kategorií. Tvůrci studie ho vysvětlují tím, že Německo loni ani letos nezasáhl žádný rozsáhlý teroristický útok, a tak pocit strachu z něj oslabil.

Na nízké úrovni se nadále pohybují obavy Němců z ekonomických problémů. Každý čtvrtý vyjádřil obavu ze ztráty práce, což je v historii studie nejnižší procento. Jen 29 procent občanů má pak obavu z růstu nezaměstnanosti, která se v posledních letech pohybuje na velmi nízké úrovni.

Studie je výsledkem průzkumu veřejného mínění mezi téměř 2400 Němci staršími 14 let. Průzkum se uskutečnil mezi červnem a červencem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám