Hlavní obsah

Britové mají jména dvou Rusů, kteří měli otrávit Skripalovy. Vydali zatykač

– Londýn • Aktualizováno

Britští prokurátoři mají dostatek důkazů, aby obvinili z pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, jeho dcery Julije a policisty Nicka Baileyho dva ruské občany. Jsou to Alexander Petrov a Ruslan Boširov, uvedla ve středu televize Sky News. Stopy jedu se našly v hotelu, kde Rusové spali. V Salisbury je před útokem zachytila kamera.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

Článek

„Prokurátoři oddělení pro boj proti terorismu posoudili důkazy a dospěli k závěru, že jsou dostatečné, aby byli Alexander Petrov a Ruslan Boširov, kteří jsou ruskými státními příslušníky, obviněni,” uvedla Sue Hemmingová z prokuratury. Dodala, že „je ve veřejném zájmu obvinit Alexandra Petrova a Ruslan Boširova”.

Agentura Reuters napsala, že Britové vydali na oba podezřelé evropský zatykač. Britské úřady však nebudou usilovat o jejich vydání do Británie.

„Nebudeme se obracet na Rusko s žádostí o vydání těchto osob, protože ruská ústava nedovoluje vydávat vlastní občany,” uvedla prokuratura. Dodala, proč má zatykač význam: „Evropský zatykač znamená, že pokud tito lidé pojedou do země, kde má nařízení platnost, budou zatčeni a bude jim hrozit vydání kvůli zmíněným obviněním.”

Oba muži jsou obviněni ze čtyř trestných činů, kromě pokusů o vraždu čelí obviněním ze spiknutí, držení a užívání novičoku, což je v rozporu se zákonem o chemických zbraních.

Stopy novičoku v hotelovém pokoji

Podezřelá dvojice dorazila z Moskvy do Londýna 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Poté, co dvě noci přepsali v hotelu City Stay ve východním Londýně, odjeli 4. března do Salisbury. Podezřelé zachytila kamera v Salisbury na Wilton Road nedaleko místa útoku v 11:58, uvedla BBC.

Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni, uvedla televize Sky News.

Ruská reakce

Ruské ministerstvo zahraničních věcí si stěžovalo, že nebylo informováno, podotklo, že vydání zatykače nic neříká a uvedlo, že Londýn by měl místo „obviňování a manipulací s informacemi” přistoupit k vzájemné spolupráci příslušných orgánů.

Skripal s dcerou byli otráveni 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Oba útok přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. Oba žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Velká Británie z útoku proti Skripalovým obviňuje Rusko, to svůj podíl na incidentu vehementně popírá.

Bojovou nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v Británii kromě Skripalových otráveni ještě další dva lidé, a to Charlie Rowley a Dawn Sturgessová.

Zatímco v případě Skripalových britští vyšetřovatelé hovoří o atentátu a ukazují prstem na Rusko, v druhém případě se domnívají, že se dvojice otrávila náhodou. Rowley stejně jako Skripalovi přežil, Sturgessová zemřela.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská policie před domem bývalého ruského agenta Sergeje Skripala

Reklama

Výběr článků

Načítám