Hlavní obsah

Bude po brexitu líp? Mayová neodpověděla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová odmítla odpovědět na otázku, zda se v Británii po jejím odchodu z Evropské unie bude žít lépe. Ve středu to sdělila televize Sky News.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová během návštěvy Jihoafrické republiky.

Článek

Na další otázku Sky News, zda by v současnosti hlasovala pro brexit, řekla, že takový dotaz je bezpředmětný. „Naší úlohou není uskutečnit druhé referendum o brexitu. Naší úlohou je uskutečnit brexit. Takže to, pro co by nyní někdo hlasoval, je bezpředmětné. Teď jde o následující: děláme to, co lidi chtěli? Odpověď zní, že děláme – tato vláda to uskutečňuje,“ zdůraznila premiérka, která je na návštěvě Jihoafrické republiky.

Mayová, jež se původně zasazovala o setrvání Británie v EU, se zdržela komentáře ke kritice Borise Johnsona, britského exministra zahraničí. Podle něho současný plán rozluky s EU může těžce poškodit britskou ekonomiku.

Premiérka v úterý před odletem do Afriky prohlásila, že pokud se Velká Británie nedohodne s Evropskou unií na nových vzájemných vztazích do svého odchodu ze společenství, nenastane žádný konec světa. Svými slovy reagovala na prohlášení britského ministra financí Philipa Hammonda, který řekl, že odchod z EU bez dohody by poškodil veřejné finance Spojeného království. [celá zpráva]

Mayová se v Jihoafrické republice snaží prohloubit ekonomické a obchodní vazby předtím, než Británie v roce 2019 opustí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám