Hlavní obsah

Japonští studenti svrhli atomovou bombu na Hirošimu. Virtuálně

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

V Hirošimě panuje prosluněné letní ráno. V korunách stromů jako o závod hlasitě cvrlikají cikády. Nad hlavami obyvatel prolétá osamělé letadlo. Potom se prudce a silně zableskne a přichází hlasitý výbuch. Celé bloky budov se během okamžiku poroučejí k zemi a z četných požárů stoupá k stále potemnělejší obloze zdaleka viditelný dým.

Foto: ČTK

Výbuch atomové bomby nad japonským městem Hirošima 6. srpna 1945.

Článek

V uplynulých dvou letech připravila skupina japonských středoškoláků pětiminutový snímek virtuální reality, obrazem i zvukem přibližující, co se v srpnu 1945 stalo před, v průběhu a po shození atomové bomby na japonské město. Divák se tak dostane do okamžiku, kdy se Hirošima změnila v pustinu.

„Uvidíte-li autentické výjevy, i bez znalosti jazyka rychle pochopíte, co se stalo,“ říká v listě The Japan Times Mei Okada (17), jeden z účastníků projektu na střední průmyslové škole ve Fukujamě, asi sto kilometrů východně od Hirošimy.

Chrám českého architekta ožil

Každý, kdo si nasadí speciální brýle s virtuální realitou, projde se podél řeky Motojasu ještě předtím, než došlo k pohromě. Spatří továrny, obchody, dílny a kanceláře, které v blízkosti vodního toku kdysi stávaly. Může vstoupit na místní poštu a na nemocniční dvůr.

V současnosti se nedaleko centra výbuchu tyčí do nebe pozůstatky Průmyslového paláce, navrženého Čechem Janem Letzelem, žákem jednoho z otců světové moderní architektury Jana Kotěry. Betonová konstrukce s elegantní kopulí totiž na rozdíl od dřevěných a cihlových staveb obrovskou tlakovou vlnu přečkala. Pro varující připomínku toho, co se událo, se rychle vžilo označení Chrám atomové bomby.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní záběry z Hirošimy z roku 1935 před svržením atomové bombyVideo: Hiroshima Peace Memorial Museum/Genjiro Kawasaki

Studenti z Fukujamy se narodili více než půlstoletí po odpálení bomby o hmotnosti 4,5 tuny. Judži Nakagawa (18) přiznává, že se předtím o jaderný výbuch v Hirošimě příliš nezajímal a tématu se spíše vyhýbal. „Když jsem ale vytvářel modely budov před a po shození jaderné bomby, doopravdy jsem pocítil, jak děsivé zbraně to mohou být,“ upřesňuje student průmyslovky. „Je skutečně důležité se o tento pocit podělit s ostatními,“ dodává.

Zpovídali pamětníky

Aby věrohodně sestavili obrázek velkoměsta před výbuchem, prostudovali mladí Japonci pečlivě staré fotografie a pohlednice a opakovaně hovořili s přeživšími. Počítačovými grafickými programy poté dodali další podrobnosti, jako je oslňující zablesknutí a stopy, které před 6. srpnem 1945 na hirošimských stavbách přirozeně zanechal zub času.

„Ti, kteří město dobře znali, nám říkají, že jsme odvedli dobrou práci. Tvrdí, že je to velmi nostalgické,“ zdůrazňuje učitel informatiky Kacuši Hasegawa (37), který studentský kroužek vede. „Někdy se jim začaly vybavovat vzpomínky. Protože jsou už ve velmi pokročilém věku, byl to vlastně souboj s časem. Jsem proto rád, že jsme virtuální realitu vytvořili.“

Chlapeček zabíjel
Šestého srpna 1945 v 8.15 hod. svrhl letoun B-29 Enola Gay z 393. bombardovací perutě na Hirošimu atomovou bombu
Bomba přezdívaná Little Boy – Chlapeček – 57 sekund padala k předurčenému místu exploze ve výšce asi 600 metrů nad městem
Sedmdesát až osmdesát tisíc lidí zemřelo okamžitě
Dalších 70 tisíc podlehlo zraněním
Přes 90 procent lékařů a 93 procent zdravotních sestřiček ve městě zemřelo nebo bylo zraněno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám