Hlavní obsah

Bývalý šéf Trumpovy kampaně Manafort je vinen z daňových podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandria (USA)
Aktualizováno

Americká porota v úterý uznala částečně vinným Paula Manaforta, bývalého šéfa volební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, z defraudací a daňových podvodů. Porota složená z šesti žen a šesti mužů se shodla jen v osmi z 18 bodů obvinění. Ve zbývajících zůstala rozdělena, uvedly agentury.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Paul Manafort

Článek

Manafort byl souzen za zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů.

Podle prokuratury Manafort lhal a stavěl se nad zákon, když šidil Spojené státy o mnohamilionové částky na daních. Manafortovi obhájci se snažili soud přesvědčit, že finanční machinace jsou ve skutečnosti dílem Manafortova dlouholetého obchodního partnera Richarda Gatese.

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Sám Gates se ke svému podílu na vině už dříve přiznal a s Muellerem spolupracuje. Kromě jiného připustil, že Manafortovi pomáhal falšovat daňová přiznání a skrývat jeho peníze v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám