Hlavní obsah

Lukašenko vyměnil vládu, skončil i premiér

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal předsedu vlády a dalších několik významných ministrů. Učinil tak jen několik dní poté, co hlava státu ostře kritizovala neefektivnost vládního kabinetu. Podle agentury Reuters jde o největší změny ve vládě od roku 2014.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Jak v sobotu informovala kancelář běloruského prezidenta, Lukašenko jmenoval novým premiérem dosavadního šéfa státní rozvojové banky Sjarheje Rumase, který tak nahrazuje v čele kabinetu Andreje Kobjakova. Ten ve funkci působil od roku 2014. Rumas byl už před rokem 2014 místopředsedou běloruského kabinetu.

Lukašenko rovněž jmenoval čtyři nové místopředsedy vlády a také mimo jiné nové šéfy rezortů hospodářství, komunikací a průmyslu.

Lukašenko vládne bývalé sovětské republice s deseti milióny obyvateli od roku 1994. Opozici a nezávislá média potlačuje a udržuje kontrolu státu nad ekonomikou v sovětském stylu.

Bělorusko, které silně závisí na svém nejbližším a tradičním spojenci Rusku, se snaží diverzifikovat své vztahy se zahraničím zejména od ruské anexe Krymu na jaře 2014, kterou Minsk sledoval se znepokojením.

Minsk vykázal proto podle názoru některých západních médií i náznaky určitého uvolnění přístupu vůči opozici. Hrubé rozehnání demonstrace opozice za osvobození politických vězňů policií v centru běloruské metropole počátkem července to ale příliš nepotvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám