Hlavní obsah

Cílem teroru v Barceloně měl být původně fotbalový stadión Camp Nou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Skupina islámských teroristů, která loni zaútočila na barcelonské třídě La Rambla, chtěla původně vraždit na Camp Nou, což je s kapacitou 99 tisíc návštěvníků největší fotbalový stadión v Evropě. Informoval o tom španělský deník El Periódico s tím, že chtěli džihádisté zaútočit loni 20. srpna během zápasu domácího mančaftu FC Barcelona s týmem Betis Sevilla.

Foto: Novinky

Tribuny Campu Nou, největšího fotbalového stadionu v Evropě, pojmou 98 787 fanoušků

Článek

El Periódico se odvolává na účast odtajněného spisu. Vyplývá z ní také to, že budou 6. srpna vyslechnuti dva nejmenovaní svědci. Už loni v srpnu vyšetřovatelé věděli, že útoky na rušné třídě La Rambla v Barceloně a ve městě Cambrils, při nichž zahynulo šestnáct lidí, byly "plánem B".

Kromě stadionu Camp Nou (katalánsky „nové hřiště”, někdy psáno jako Nou Camp - pozn. red.) chtěli podle španělských médií teroristé zaútočit i na barcelonskou katedrálu Sagrada Familia a na Eiffelovou věž v Paříži. Dalším terčem měla být diskotéka Razzmatazz v Barceloně či diskotéka ve městě Sitges. Všechny tyto útoky se měly stát podle deníku El Periódico loni 20. srpna.

Výbušnina explodovala už doma

K náhradnímu plánu přistoupili teroristé 17. srpna, den poté, co jim neplánovaně explodovaly výbušniny ve městě Alcanar v domě, kde materiál připravovali. Při této explozi zemřeli dva z nich, včetně Maročana Abdalbákího Sátího, který měl být šéfem této teroristické buňky. Sátí byl od roku 2015 imámem v katalánském městě Ripoll, kde podle policie zradikalizoval několik mladých Maročanů žijících ve Španělsku.

Foto: Mapy.cz

Útočníka, který 17. srpna najel autem do lidí na barcelonské třídě La Rambla, katalánská policie dopadla za čtyři dny nedaleko Barcelony a při zásahu ho zastřelila. Několik hodin po barcelonském útoku pět dalších teroristů najelo autem do lidí ve městě Cambrils asi 100 kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie na místě zastřelila. Krátce po útocích zatkla policie čtyři podezřelé, dva z nich posléze propustila.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají místo činu v Barceloně

Reklama

Výběr článků

Načítám