Hlavní obsah

Duda posvětil další spornou novelu, lidé vyšli do ulic

Varšava

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek podle očekávání podepsal další novelu kontroverzního zákona o nejvyšším soudu, kterou schválily obě komory polského parlamentu, Sejm i Senát. Novela má vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) usnadnit jmenování nového předsedy nejvyššího soudu, navzdory pouličním protestům a výhradám opozičních stran, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Proti novele soudnictví protestovaly v ulicích Varšavy stovky lidí.

Článek

Evropská unie, ochránci lidských práv a opozice obviňují vládu PiS z porušování nezávislosti soudů. Vládnoucí strana ale tvrdí, že reforma je nezbytná, aby se zvýšila efektivita soudů a vymýtil zbývající vliv komunistické minulosti.

Proti novele protestovaly o úterní a středeční noci stovky lidí - demonstrantů tedy výrazně ubylo od loňského léta, kdy se protivládních akcí účastnily desetitisíce.

Ve čtvrtek se podle Reuters před prezidentským palácem ve Varšavě shromáždil dav, který skandoval „hanba”. Lidé přišli demonstrovat se svícemi a volali, že Duda „půjde do vězení”. Podobné protesty se konaly ve zhruba patnácti dalších polských městech.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Tento měsíc 22 soudců nejvyššího soudu mělo podle nového zákona odejít do předčasného důchodu, ale předsedkyně Malgorzata Gersdorfová odmítla nechat se penzionovat, když prohlásila, že její mandát podle ústavy vyprší v roce 2020. Stala se symbolem odporu ke změnám v soudnictví.

Předseda vlády Mateusz Morawiecki minulý týden řekl, že Gersdorfová musí být rychle vystřídána, aby nedošlo k právnímu chaosu, a že Polsko nebude brát zřetel na žádosti Bruselu zrušit kontroverzní zákony.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Prezident Andrzej Duda, který je pokládán za spojence PiS, novelu podepsal záhy po jejím schválení i druhou komorou, Senátem. Předchozí, květnovou novelu téhož zákona, opatřil svým podpisem také krátce po schválení poslanci a senátory.

Od doby, kdy se PiS před třemi lety chopila moci, musely desítky soudců odejít z ústavního soudu, ze zemské soudcovské rady, která rozhoduje o jmenování soudců, a nyní i z nejvyššího soudu.

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila několik samostatných řízení proti Varšavě, včetně řízení kvůli nejvyššímu soudu. Varšava riskuje, že přijde o miliardy eur z unijních fondů, pokud se ukáže, že podkopává právní stát, poznamenal Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám