Hlavní obsah

Omezování shromažďování, propouštění, likvidace pasů. Turecko má nový protiteroristický zákon

Ankara

Týden poté, co byl v Turecku zrušen výjimečný stav, přijal tamní parlament nový protiteroristický zákon. Norma přejímá mnohá opatření, která byla platná během výjimečného stavu, napsala agentura DPA. Se zákonem souhlasila většina poslanců.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Podle nového zákona zůstane guvernérům provincií většina pravomocí, které získali během výjimečného stavu. Jsou například oprávněni zakázat některým osobám přístup na místa, kde by mohli narušovat "veřejný pořádek nebo bezpečnost". Kromě toho by měli mít nadále pravomoc omezovat svobodu shromažďování k demonstracím. Podezřelí mohou být drženi v policejní cele po dobu 48 hodin až 12 dní, což je dokonce více, než bylo během výjimečného stavu.

Zákon dále upravuje možnost propuštění těch zaměstnanců ze státní správy, kteří jsou podezřelí ze styku s teroristy. Pasy podezřelých z terorismu budou zrušeny - stejně jako se to dělo během mimořádného stavu.

Výjimečný stav vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po pokusu o převrat 15. července 2016. Z jeho zosnování viní kazatele Fethullaha Gülena, který žije v USA. Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o převrat propuštěno ze zaměstnání či suspendováno 130 tisíc lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 70 tisíc lidí skončilo za mřížemi. Ve vězení je v současnosti v Turecku podle novinářské asociace i na 150 novinářů, řada z nich je obviněna z podpory terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám