Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil i k útoku v Torontu, důkazy ale nemá

Toronto

Islámský stát (IS) se ve středu přihlásil k nedělnímu útoku v Torontu, kde 29letý Faisal Hussain zastřelil desetiletou Juliannu Kozisovou a 18letou Reese Fallonovou a 13 dalších lidí zranil, uvedla agentura Reuters. IS se hlásí ke všem podobným útokům na Západě, ale většinou bez důkazů. Motiv činu zatím znám není, ale kanadští vyšetřovatelé uvedli, že vrah navštěvoval stránky IS.

Foto: ČTK/AP

Vrah z Toronta Faisal Hussain

Článek

IS prostřednictvím své tiskové agentury Amak oznámil, že pachatel „byl vojákem Islámského státu a zaútočil na základě výzvy, aby se teroristé zaměřili na občany koaličních zemí, které se do tažení proti hnutí zapojily”. Podrobnosti a ani důkazy IS nepředložil.

Rodina střelce tvrdí, že Hussain, který při útoku zemřel, trpěl psychózou a depresemi, ale policie zatím žádný motiv neuvedla. Nevylučovala ani možnost, že šlo o teroristický útok, i když to přímo nezmiňovala.

Televize CBS ale uvedla, že vyšetřovatelé vážně zkoumají možnost, že šlo o terorismus. Zaměřují se na ověření informace, zda Hussain nějakou dobu žil v Afghánistánu nebo v Pákistánu. Také uvedli, že vrah navštěvoval stránky Islámského státu a zřejmě vyjadřoval radikálům podporu.

Faisal Hussain se narodil v Kanadě pákistánským přistěhovalcům a žil v Torontu.

Reklama

Výběr článků

Načítám