Hlavní obsah

K teroristickému útoku může v Německu dojít kdykoli, varuje tamější rozvědka

Berlín

K teroristickému útoku může v Německu dojít kdykoli, varuje německá kontrarozvědka ve své výroční zprávě. Největší nebezpečí hrozí od radikálních islamistů. Těch Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) registruje 774.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) vysoký stupeň nebezpečí dokládal také na statistice. Ještě před dvěma lety BfV registroval 500 nejradikálnějších islamistů, nyní jich je 774. Současně stoupá počet umírněnějších, ale rovněž nebezpečných salafistů, jejichž počet vzrostl za dva roky z 9700 na 10 800.

„Nepřátelé naší společnosti jsou velmi odhodlaní,“ uvedl Seehofer s odkazem na případ muže z Kolína nad Rýnem, který se pokoušel vyrobit z jedovatého ricinu bombu a následně spáchat rozsáhlý atentát. „Máme ale silné bezpečnostní úřady, které úspěšně těmto hrozbám čelí,“ pochválil Seehofer rozvědky i policii.

„Máme poznatky o víc než tisícovce německých extremistů, kteří by se připojili k islamistickým skupinám v Sýrii nebo v Iráku,“ uvedl ministr. Asi třetina z nich se podle jeho slov vrátila do Německa.

Před islamisty varoval také šéf BfV Hans-Georg Maassen: „Islamistický terorismus představuje nadále vysoké ohrožení pro spolkovou republiku,“ dodal.

Rostou i další formy extremismu

Seehofer ale připomněl, že nebezpečím nejsou pouze islamisté, ale „musíme se chránit i před nebezpečím z jiných stran“. Podle zprávy totiž v Německu rekordně roste počet pravicových i levicových extremistů ochotných použít násilí.

V případě levicových extremistů stoupl jejich počet na 9000 z 8500 v roce 2016. Razantně vzrostl počet trestných činů ze strany extrémní levice. Úřad jich zaznamenal 6393 proti předloňským 5230.

Výrazně stoupl počet útoků levice na policii. Zatímco v roce 2016 se jich odehrálo 687, loni jich bylo 1135, což je nárůst o 65 procent. Za značnou část z něj byly zodpovědné násilné demonstrace během summitu skupiny G20 v Hamburku. Podle Seehofera se takové incidenty nesmějí opakovat.

Novou výzvou pro bezpečnostní síly jsou podle šéfa vnitra počty pravicových extremistů. Úřad loni registroval 12 700 pravicových extremistů ochotných použít násilí (v roce 2016 jich bylo 12 100).

Seehofer se také zabýval antisemitismem. Zdůraznil, že v Německu „neexistuje žádné tolerování ani žádný prostor pro nenávist vůči Židům“.

Reklama

Výběr článků

Načítám