Hlavní obsah

Křesťanů v Německu ubývá, počet katolíků a evangelíků klesl o 660 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Katolické a evangelické církvi v Německu se ani nadále nedaří zastavit prudký propad počtu členů. Jen v loňském roce klesl dohromady o 660 000. Zástupci církví to koncem týdne oznámili na tiskových konferencích v Bonnu a Hannoveru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet členů evangelické církve se loni snížil o 390 000 na 21,5 miliónu, počet katolíků pak o 270 000 na 23,3 miliónu. Od evangelíků loni z vlastního rozhodnutí odešlo na 200 000 lidí, což je asi o deset tisíc více než v roce 2016. Z katolické církve vystoupilo 168 000 lidí, tedy zhruba o šest tisíc více než předloni.

„Počet vystoupení z církve bolí. Zůstává na vysoké úrovni,” konstatovali katolíci, kteří podle svých slov pátrají po příčinách takovéhoto vývoje. Evangelická církev pokles počtu svých členů zdůvodňuje především demografickými změnami. Na 350 000 evangelíků totiž loni zemřelo a mladých lidí tolik do církve nevstupuje.

Sociolog náboženství Andreas Püttmann ale s touto argumentací úplně nesouhlasí. Důvodem poklesu počtu členů církví jsou podle něj mnohem spíše celospolečenské změny, které nejsou církve schopné ovlivnit, ať už jde o rostoucí vzdělanost, individualizaci, urbanizaci nebo výrazně širší nabídku volnočasových aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám