Hlavní obsah

Merkelová: O rezignaci jsem neuvažovala

– Berlín

Ani na vrcholu vládního sporu o migraci nemyslela Angela Merkelová na to, že by rezignovala na funkci německé kancléřky. Řekla to v pátek na letní tiskové konferenci v Berlíně před začátkem své dovolené. Na to, jestli během napjatých týdnů na přelomu června a července uvažovala o rezignaci, Merkelová našla jasnou odpověď. „Ne, ne,“ řekla novinářům.

Foto: Jutrczenka von Bernd, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová během páteční tiskové konference.

Článek

Merkelová a její Křesťanskodemokratická unie (CDU) vedly v červnu několikatýdenní spor s ministrem vnitra Horstem Seehoferem a jeho Křesťanskosociální unií (CSU) o vracení běženců z německých hranic. Konflikt určitou dobu ohrožoval přežití celé vlády, než se ho začátkem července podařilo urovnat.

Na sklonku června se nadpoloviční většina (52 procent) dotazovaných Němců vyslovila pro kancléřčinu demisi, přičemž za její odchod se přimlouvala i média, jež stála do té doby nejvěrněji na její straně, včetně veřejnoprávních televizí.

Podle týdeníku Der Spiegel část konzervativního křídla CDU, vedená Jensem Spahnem, ministrem zdravotnictví a dlouholetým kritikem Merkelové kvůli její vstřícnosti vůči migrantům, jednala s koaličními sociálními demokraty (SPD) o scénáři, jak předsedkyni vlády sesadit.

Kancléřka: Přišli jsme o část důvěry

Šéfka německé vlády v pátek zdůraznila, že spor byl zásadního charakteru a nešlo ho nevyřešit, i když to zabralo určitý čas. „Spolková vláda potřebovala určitý čas, aby se shodla na názoru. Kdybychom všechno rozhodli hned v prvních vteřinách, šlo by o autokratické metody,“ dodala.

Kancléřka se vyslovila také pro to, aby byli politici opatrnější, pokud jde o jazyk, jaký používají. „Eroze jazyka mohla mít dopad na politickou kulturu. Příště musíme řešit problém v jiné tónině,“ dodala v narážce na skutečnost, že Seehofer se několikrát uchýlil k osobním výpadům, v německé politické kultuře zcela nezvyklým.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý ministr vnitra a předseda CSU Horst Seehofer při příchodu na pondělní s kancléřkou Merkelovou.

Zároveň vyjádřila pochopení pro to, že v důsledku část veřejnosti ztratila ve vládu důvěru. „Získat zpátky ji může jen přesvědčivá a cílevědomá práce. Na ni se v nejbližších týdnech po dovolené soustředíme,“ ujistila.

Na závěr i úsměv

Merkelová dodala že si váží lidí, kteří zachraňují migranty ve Středozemním moři. Musí podle ní ale dodržovat právo a ctít teritoriální vody Libye. Zároveň ovšem poznamenala, že je nutné dodržovat mezinárodní právo a respektovat teritorialitu Libye, odkud na cestu přes Středomoří do Evropy v jednoduchých gumových člunech vyráží velká část migrantů.

Reagovala tak na dotazy ke stále se přitvrzujícímu postoji Itálie, která odmítá přijímat lodě neziskových organizací, na jejichž palubě jsou zachránění běženci.

Setkání s novináři zpestřilo i několik odlehčených otázek. Jeden z nich se Merkelové ptal, jestli by na dovolenou jela raději s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nebo Seehoferem. „Otázka dovolené pro mě takto nestojí. Dovolená je dovolená,“ odvětila a pousmála se. Poznamenala také, že se těší především na to, že se o něco déle vyspí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám