Hlavní obsah

Slovák dostal doživotí za terorismus

– Poprad • Aktualizováno
Právo, ivi (Bratislava)

K doživotnímu trestu vězení za terorismus odsoudil v pondělí slovenský soud Štefana K. z Popradu. Odsouzený rozesílal úřadům obálky s radioaktivní látkou americium. Třiapadesátiletý muž se odvolal, rozsudek tedy není pravomocný. Rozhodovat bude nejvyšší soud.

Foto: TV Markíza

Štefan K. u soudu

Článek

Znalci v průběhu soudního přelíčení konstatovali, že Štefan K. netrpí žádnou duševní nemocí a je plně zodpovědný za své činy. Odsouzen byl za terorismus, některé formy účasti na terorismu, za nedovolenou výrobu a držení radioaktivních látek.

„Doživotní trest si odpyká v ústavu s maximálním stupněm ostrahy,“ řekla mluvčí soudu Katarína Kudjáková.

Radioaktivní materiál odsouzený muž získal na svém pracovišti. Jedna z kontaminovaných obálek se dostala až na sekretariát tehdejší ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské.

„V průběhu listopadu 2016 měl nejméně v pěti případech rozeslat zásilky adresované okresním soudům v Popradě, v Považské Bystrici, v Kežmarku, ministerstvu spravedlnosti a krajskému ředitelství policejního sboru v Prešově. Zásilky obsahovaly dopis s hrozbami soudcům, prokurátorům a příslušníkům policie. V některých případech byly zásilky kontaminovány radioaktivní látkou,“ konstatovala policejní mluvčí Denisa Baloghová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám