Hlavní obsah

Ricinový terorista si připravil vše. I útěk z Německa

Právo, DPA, vpl

Tunisan Sajfalláh Hammámí (29), jehož německé bezpečnostní složky v polovině června odhalily jako výrobce prudce jedovatého ricinu a zadržely v Kolíně nad Rýnem, se připravoval i na útěk z dějiště možného biologického teroristického útoku.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Severoafrický džihádista, který přišel do SRN v roce 2016 a pozornost na sebe strhl internetovými nákupy, když si objednal tisíc semínek skočce obecného a chemikálii, s jejíž pomocí se dá ze semen získat jed, si pořídil několik věcí potřebných k útěku včetně brýlí pro noční vidění, spacího pytle, přenosných baterií a cestovních nabíječek na mobil a tablet.

V odposlechnutém telefonátu žádal svou ženu o tisíc eur s tím, že jí pak vše vysvětlí. Vyplývá to ze zprávy předložené zemskému parlamentu Herbertem Reulem (65), ministrem vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

V případě možného prvního útoku biologickou zbraní na území SRN by podle Hanse-Georga Maasena (55), šéfa německé kontrarozvědky BfV, mohly zemřít stovky lidí.

Amriho řídil člen IS z Libye

Naopak Ralf Stahlmann (68), berlínský toxikolog, řekl týdeníku Der Spiegel, že Tunisanovy síly, prostředky a zkušenosti na sestrojení zcela funkční ricinové bomby rozhodně nestačily.

Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora vydal ve čtvrtek zatykač na Tunisana Mehera D. (32), podezřelého, že řídil krajana Anise Amriho při teroristickém útoku v Berlíně. Informovaly o tom v pátek list Süddeutsche Zeitung a televize WDR. Meher D., člen Islámského státu, s Amrim komunikoval pod krycím jménem Moumou1 na šifrovaném chatu aplikace Messenger z Libye.

Vyšetřovatelé už dříve předpokládali, že Amri měl v IS patrona, jenž ho na dálku zradikalizoval a přesvědčil ho k teroristickému útoku. Amri 19. prosince 2016 na vánočním trhu v srdci Berlína ukradeným kamiónem naloženým 25 tunami stavební oceli usmrtil dvanáct lidí.

Čtyři dny poté Amriho při rutinní kontrole dokladů před nádražím v Sesto San Giovanni poblíž Milána zastřelila při přestřelce italská policejní hlídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám